Connect with us

Actualitat

“L’actuació portuària prevista a Portocolom només té un objectiu: fer-lo econòmicament més rendible”

"L'actuació portuària prevista a Portocolom només té un objectiu: fer-lo econòmicament més rendible"

El Bloc per Felanitx denuncia que el conjunt de les obres projectades “en cap moment tenen en compte l’impacte ambiental o social que suposaran

El Bloc per Felanitx considera que “el Pla General de Ports de les Illes Balears 2018-2033 només té un objectiu; que la màquina de fer doblers que és Portocolom, encara sigui més rendible”. Aquesta formació política, en el transcurs d’una roda de premsa celebrada aquest divendres, ha denunciat que el conjunt d’actuacions previstes en el port del nucli costaner “en cap moment té en compte l’impacte ambiental o social que poden suposar”.

Del conjunt d’actuacions projectades, el Bloc ha posat l’accent principalment en quatre:

La creació d’una rampa de varada i un a aparcament a la Bassa Nova. Segons el portaveu del Bloc, Miquel Lluís Mestre, “en cap moment parlen però d’un dragat, que s’hauria de fer, per donar sortida a les embarcacions cap a la mar”.

L’ampliació del moll comercial “amb l’excusa de fer un millor abric als pantalans flotants de darrere. Sense cap estudi del canvi de la dinàmica litoral de la badia de Portocolom“.

Increment de zones amb boies de fondeig, “sense especificar si són només diürnes o per embarcacions locals”.

Augment del nombre d’amarraments: “l’any 2011 n’hi havia 432; i l’any 2014 n’hi havia 720. En aquest nou pla es plantegen fins a 939 amarraments. Això representa un augment del 30% respecte al 2014 i un augment del 117% respecte al 2011. Aquí tampoc es té en compte com pot canviar la terbolesa de l’aigua si s’augmenta el volum d’embarcacions que transiten pel port. Un fet que afecta directament a totes les plantes subaquàtiques que habiten la badia, entre elles la Posidònia oceànica o la Cimodocea nodosa i de retruc totes les espècies animals que habiten la badia, que cal recordar que és un LIC“, segons Mestre.

Per aquesta formació política, “els efectes del canvi climàtic, tampoc es veuen reflectits al Pla General”, a l’hora que recorden que “totes les barraques i mollets de Portocolom tenen un grau de protecció integral per part del Catàleg Municipal de Patrimoni”.

Finalment, consideren que les actuacions previstes a Portocolom també suposaran “un impacte social important”. Segons el Bloc, “les suposades millores projectades no van destinades a la millora portuària per a la gent local, sinó perquè puguin arribar vaixells grossos de fora. Per aquesta raó estan desplaçant les barques petites i tradicionals del poble i tota la cultura marinera associada”.

Són tendència