Connect with us

Opinió

La hipocresia d’Occident

Els talibans tornen a governar l’Afganistan 20 anys després

Després de la terrible situació provocada per la presa del poder part dels integristes religiosos talibans

Avui es parla molt d’Afganistan i de la terrible situació provocada per la presa del poder part dels integristes religiosos talibans en aquest país asiàtic, un país que tal volta tengui la història més convulsa entre tots els de l’Orient Mitjà. Vagi de bon principi el meu rebuig absolut vers les actuacions dels talibans, uns éssers tan nefastos com tots aquells que fan de la religió una eina de poder. Tampoc tenc cap confiança en les seves promeses de moderació i respecte a les normes de convivència més elementals, unes promeses que per les informacions que ens arriben ara mateix ja podrien estar incomplint.

Un cop establertes aquestes consideracions, he de denunciar la hipocresia del món occidental, i sobretot del sistema neoliberal ultra capitalista que el governa. Estan molt bé els esforços que els estats europeus i nord-americans estan fent per evacuar tantes persones, fugitives del terror dels talibans com puguin, i he de dir que em vaig emocionar davant les imatges d’un pare afganès lliurant la seva filla petita als soldats americans perquè ella, almenys, se salvàs de la massacre que s’albira. Em semblen molt lloables les manifestacions en demanda de respecte pels drets de les dones afganeses i en denuncia dels excessos dels talibans. Però em semblen accions poc efectives i que en el cas de les manifestacions, molt lloables, insistesc, no tenen cap efecte real a l’Afganistan quan, de fet, els estats occidentals de manera tàcita ja han acceptat la victòria dels talibans.
També he vist les imatges d’aquests integristes armats fins al turbant, disparant des d’uns vehicles que no són fabricats a l’Afganistan, com tampoc ho són les armes que porten ni les municions que utilitzen. I aquí sorgeixen les preguntes que, per a mi, condensen la solució del problema: qui ha proporcionat totes aquestes armes, vehicles i altres mitjans als talibans? On s’han fabricat? Quants intermediaris s’hi han omplit les butxaques?.

…ja és bé hora d’organitzar manifestacions, i accions, contra la producció d’armes de guerra, perquè mentre la indústria d’occident, i per descomptat l’espanyola, segueixi fabricant i venent armament, hi haurà gent que farà negoci amb la guerra

També cal tenir en compte que Afganistan és el primer productor mundial d’opi, una substància que els talibans exporten a la resta del món. Per tant no siguem hipòcrites, estan molt bé les manifestacions contra les malifetes dels integristes, però ja és bé hora d’organitzar manifestacions, i accions, contra la producció d’armes de guerra, perquè mentre la indústria d’occident, i per descomptat l’espanyola, segueixi fabricant i venent armament, hi haurà gent que farà negoci amb la guerra. I pel que fa als mercaders que hi intervenen, tant en el negoci de l’opi com en el de les armes, s’hauria d’actuar amb contundència, ja siguin contrabandistes, caps coronats, grans purpurats, taurons de les finances, militars d’alt rang o polítics ben ubicats.
Biel Mestre

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència