Connect with us

Comunitat

Tolo Gili: “Si la candidatura més votada és generosa i intel·ligent, ha de quedar un Pi reformulat”

Tolo Gili: "Si la candidatura més votada és generosa i intel·ligent, ha de quedar un Pi reformulat"

L’actual secretari general de la formació regionalista aspira ara a la presidència i es mostra partidari de crear “un altre model de partit

L’actual secretari general d’El Pi, Tolo Gili, va ser el primer a fer pública la seva candidatura amb motiu del pròxim congrés que celebrarà la formació regionalista el mes de setembre. Es mostra confiat que la seva opció comptarà amb el suport de la majoria dels comitès locals del partit a Mallorca i fins i tot d’Eivissa, com és el cas de Sant Antoni de Portmany. Diu tenir clares quines són les fortaleses i febleses del partit, i per aquesta raó aposta decididament per un altre model de partit: “Hem de créixer de baix a dalt, no de dalt cap avall com fins ara”. Diu que va fer tot el possible per evitar la recent dimissió d’Antoni Amengual, convençut que hi havia altres solucions menys traumàtiques i pel que fa a l’altra candidatura que encapçala, l’eivissenc Toni Roldán, encara no ha tingut l’oportunitat d’escoltar cap proposta en concret per al futur del partit.

P.: Quina és la teva idea o propòsit des del moment que vas decidir encapçalar aquesta candidatura per a poder presidir El Pi-Proposta per les Illes?

R.: Després d’estar un any com a ser secretari general he pogut veure com estava internament el partit i he pogut comprovar on tenim fortaleses i on febleses. Després del que ha passat, he considerat que és el moment de fer una sèrie de propostes i de refer sobretot temes de gestió interna que no han funcionat. Pens que després d’aquest període de temps tenc l’experiència suficient i estic preparat per a encapçalar aquesta candidatura. Vull fer propostes en positiu i la base està en reorganitzar el partit, per a aconseguir fer créixer el PI. Per a això és molt important separar l’equip de gestió de l’equip dels càrrecs a les institucions; és a dir, que el president del partit no podrà, perquè així ho reflectiran els mateixos estatuts del partit, presentar-se a cap mena d’eleccions (ni autonòmiques, ni insulars, ni municipals). El seu treball ha d’estar centrat 100% en la direcció del partit.

“Crec que la tasca del president ha d’estar centrada 100% en la direcció del partit, sense ocupar càrrecs institucionals”

P.: Has parlat de fortaleses i febleses quines són des del teu punt de vista?

R.: Entre les fortaleses destacaria que estem en un punt i en un discurs polític molt arrelat al territori. És clar que en l’àmbit estatal els partits que defensen la seva terra estan a l’alça, nosaltres fa anys que ho intentam i aquest discurs no ha arribat a calar entre la societat, per la qual cosa tenim una oportunitat històrica per a fer aquest pas i aconseguir tenir un diputat nostre en el Congrés de Madrid. Tenim missatge, les forces i les idees per a fer-ho.

Quant a les febleses, l’organització interna que tenim no és l’adequada. El PI va ser el resultat de la unió de dos partits polítics, basat en la figura d’un president que havia de ser-ho “tot” dins del partit, això feia que tot fos al voltant d’aquesta figura, amb aspectes positius i aspectes negatius. Per a mi, el negatiu és que la part d’organització interna, d’arribar als afiliats, d’estructura, etc. estava més descuidada i s’ha de reforçar, hem de créixer de baix a dalt, no de dalt cap avall com fins ara.

Ens queda la feina de fer molta pedagogia i arribar a tots els racons, a través dels diferents comitès locals i dels afiliats, amb un equip que gestioni internament el partit. Crec que és possible aconseguir-ho. Si només pensam en qui es presenta al Parlament no ho aconseguirem.

“Ens queda la feina de fer molta pedagogia i arribar a tots els racons, a través dels diferents comitès locals i dels afiliats, amb un equip que gestioni internament el partit”

P.: El mes que ve és el congrés a conseqüència de la recent dimissió del president del partit, Antoni Amengual, es pot parlar de crisi interna?

R.: Sí, si no hi hagués hagut crisi interna, evidentment no hauríem arribat a aquesta situació. A la meva manera de veure aquesta crisi tenia una altra solució que no era la dimissió. Jo particularment ho vaig intentar evitar i vàrem treballar un any fent propostes per a acostar els punts de conflicte interns, però respect la decisió de Toni Amengual. Per tant, és necessari convocar un congrés com ell mateix va proposar i intentar anar a un altre model de partit, que és la proposta que nosaltres feim. No es pot descartar que pugui haver-hi altres candidatures i altres propostes, el termini encara no està obert. En qualsevol cas, es tracta de solucionar aquesta crisi i continuar avançant i creixent.

P.: Parlant de candidatures, t’ha sorprès que hi hagi una segona opció?

R.: No, crec que és bo i democràtic. Fins ara sempre havíem fet congressos amb candidatures consensuades i això fa que hi hagi gent que no se senti còmoda i estigui en desacord. Així s’ha arribat a la situació que hem arribat. Insistesc, crec que és bo que hi hagi dues candidatures i que tots expressin les seves idees, però serà imprescindible que la candidatura que guanyi sigui intel·ligent, generosa i sàpiga acollir a l’altra candidatura per a poder reconstruir, tots junts, El Pi. De no ser així, el futur del partit és negre.

“Que hi hagi diferents candidatures és bo i democràtic”

P.: Hi ha possibilitat d’entesa, ara mateix, entre les dues candidatures?

R.: Per a fer una candidatura única no, a les proves em remet. Com deia abans, les candidatures consensuades no han funcionat.

P.: Quines diferències hi ha entre la teva candidatura i la de Toni Roldán?

R.: Encara no ho sé, perquè no sé quines propostes farà l’altra candidatura. Nosaltres a part del que he comentat abans, volem fer una sèrie de canvis estatutaris, com és eliminar la comissió permanent, simplificar la direcció i que hi hagi un sol equip de direcció dins del partit. Tractant-se d’un tema d’organització interna, no crec que hi hagi moltes diferències entre l’una i l’altra.

Creus que hi ha la mà de Jaume Font darrere la candidatura de Roldán? No ho sé, però sí que en Llorenç Gelabert va reconèixer que en Jaume és molt pròxim a ells i a Toni Amengual, així com les 6 persones restants que van dimitir i que formen part de la candidatura

P.: Creus que està la mà de Jaume Font darrere la candidatura de Roldán?

R.: No ho sé, però sí que en Llorenç Gelabert va reconèixer que en Jaume és molt pròxim a ells i a Toni Amengual, així com les 6 persones restants que van dimitir i que formen part de la candidatura.
Crec que tots podem interpretar que hi ha una intencionalitat clara, però en Jaume és un afiliat i té tot el dret a fer costat a qui ell consideri oportú.

P.: Quin Pi creus que quedarà després del congrés?

R.: Si el que guanya és una candidatura generosa i intel·ligent, ha de quedar un Pi reformulat per a aconseguir l’objectiu principal que perseguim: aconseguir un diputat a Madrid. A mi m’agradaria un Pi semblant al PNB, on són molt clares les funcions de cadascun. Però sobretot hem de posar bé les bases, perquè hem anat a l’inrevés, mirant qui anava davant, qui manava, qui quedava més amunt i mai hem pensat a construir des de baix. Aquí està la gran diferència que volem introduir. Esper que ho poguem aconseguir.

“A mi m’agradaria un Pi semblant al PNB, on són molt clares les funcions de cadascun. Però sobretot hem de posar bé les bases, perquè hem anat a l’inrevés, mirant qui anava davant, qui manava, qui quedava més amunt i mai hem pensat a construir des de baix”

P.: En cas que tu siguis l’opció més votada tindràs voluntat d’integrar a l’altra part?

R.: Sí, totalment. De fet, la proposta de modificació d’estatuts està feta amb aquesta intenció, perquè les executives es puguin ampliar amb la finalitat que l’altra candidatura pugui integrar a les persones que designin.

Són tendència