Ho ha plantejat aquest divendres, amb motiu de la XXIV Conferència de Presidents celebrada a Salamanca
Durant la reunió de presidents autonòmics celebrada aquest divendres a Salamanaca amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, un dels temes que s’han tractat a la trobada es l’evolució actual de la pandèmia en el conjunt de l’Estat i els instruments de què disposen les comunitats per aplicar mesures per contenir els contagis.
En aquest punt, la presidenta del Govern, Francina Armengol ha aprofitat la seva intervenció per reclamar que l’executiu espanyol posi al servei dels territoris el certificat COVID, per tal que puguin implementar respostes específiques amb les quals fomentar la vacunació i, a la vegada, garantir la seguretat en les activitats socials i econòmiques.
Armengol ha destacat que per a les Balears és «fonamental» poder disposar del passaport COVID, per tal de garantir que els controls de seguretat també són efectius amb els viatgers internacionals. En el cas de les Illes, la implantació d’un certificat autonòmic per controlar els accessos en alguns espais interiors, com fan altres territoris, no és suficient, ja que exclou els estrangers i per tant també els milers de turistes que durant l’estiu són a les Illes Balears. Per aquest motiu, la presidenta Armengol ha insistit en la necessitat que el passaport COVID, que ja existeix a Europa, pugui ser utilitzat per controlar l’entrada a determinades activitats: «és el moment de fer el pas que estan fent altres països i emprar aquesta eina clau per a la mobilitat europea també per a garantir la reactivació segura i completa de totes les activitats i, també, fomentar la vacunació de la població, sobretot, la més jove», ha conclòs.
Armengol ha insistit en la necessitat que el passaport COVID, que ja existeix a Europa, pugui ser utilitzat per controlar l’entrada a determinades activitats
Finalment, la presidenta de Balears ha posat en valor la cooperació, el diàleg, les solucions compartides i la resposta descentralitzada adaptada a cada territori, posats en pràctica durant la pandèmia. En aquest sentit, ha apostat per continuar per aquest camí i reforçar els espais de diàleg multilateral com la Conferència de Presidents, tot proposant que aquesta es converteixi en un òrgan de debat i decisió permanent, regulat i amb una periodicitat obligada que «ens reuneixi més d’una vegada l’any i més enllà de les necessitats conjunturals».