Connect with us

Opinió

Qui governa a l’estat espanyol?

El Congrés aprova la sisena pròrroga de l'estat d'alarma

La resposta sembla evident, però permeteu-me ser el betzol que ho qüestioni

És clar que aquesta és una pregunta retòrica. La resposta més simple és que al regne del Borbó, avui, hi governa el govern que presideix Pedro Sánchez. Fins aquí la cosa és tan evident que cap persona amb seny ho podria discutir. Doncs permeteu-me ser el betzol que qüestiona allò que sembla tan evident.

Pel mes de març de 2020, el govern de Pedro Sánchez va decretar un confinament general a tot l’estat, que es va mantenir fins a finals de juny. Aquesta mesura havia estat aconsellada, gairebé prescita, pels metges i epidemiòlegs més prestigiosos i, ben segur, va evitar milers de morts

Algunes persones no feren cas de les prescripcions del govern, i organitzaren festes i reunions privades. Algunes d’elles, no totes ni de molt, foren detectades i multades per les forces de seguretat.

Doncs ara resulta que el Tribunal Constitucional, a partir d’una denúncia (o una instrucció?) de VOX, ha dictaminat que tal confinament no estava d’acord amb la Constitució i, per tant, com a primera mesura l’estat, és a dir els ciutadans que paguen els impostos, haurem de retornar als infractors que es passaren per l’entrecuix les instruccions del govern, l’import de les multes cobrades. I tant de bo no hi hagi empresaris espavilats (que sempre n’hi ha) que reclamin per via judicial els doblers que (segons els seus comptes) deixaren de guanyar.

Però l’acció dels jutges (no tots els jutges, és clar; hi ha jutges molt equànimes) va encara més enllà, ara resulta que les comunitats autònomes poden regular decretar tocs de queda i regular els horaris de tancament de bars i discoteques, sempre que els jutges, que no entenen d’epidèmies, ho autoritzin. Així que em cal retornar a la pregunta inicial: Qui governa a l’estat espanyol? És clar que per a qualsevol govern es fa difícil aplicar les mesures que considera més convenients si al darrere hi ha uns jutges que sempre tenen la darrera paraula.

Com s’explica que sigui il·legal decretar un confinament sanitari que s’ha comprovat que salvà moltes vides, i no ho sigui destruir els discos durs d’un partit investigat per corrupció?

A partir d’aquí hauré de tenir molta cura amb el que escric, per menys hi ha gent a l’exili. La veritat és que entenc algunes de les actuacions de la justícia, per exemple: quan governava en Rajoy, i va buidar la guardiola de les pensions per donar els doblers als seus amics banquers, la justícia no digué res. Com s’explica que sigui il·legal decretar un confinament sanitari que s’ha comprovat que salvà moltes vides, i no ho sigui destruir els discos durs d’un partit investigat per corrupció? Cadascú que pensi el que vulgui, el que jo pens ja ho he dit, si no ho hagués fet, em faria agrura. 

 

Biel Mestre

Són tendència