Connect with us

Actualitat

Acorden preservar, documentar i senyalitzar la fossa de Sa Coma

Conté prop de 400 cossos de milicians catalans que arribaren a Mallorca el 16 d’agost de 1936 amb motiu de la confrontació bèl·lica

Aquest migdia, la consellera de Cultura, Participació i Esports de les Illes Balears, Fanny Tur, i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de Catalunya, Raül Romeva, han visitat la fossa de sa Coma, al municipi de Sant Llorenç, Mallorca. Amb aquesta visita el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya estableixen un marc de col·laboració per treballar conjuntament i convertir aquest indret en un espai de memòria i reflexió dels fets succeïts al Llevant mallorquí durant la Guerra Civil espanyola. Aquesta fossa conté prop de 400 cossos de milicians catalans que arribaren a Mallorca el 16 d’agost de 1936 amb motiu de la confrontació bèl·lica.

Han acompanyat els consellers el director general de Participació i Memòria Democràtica del Govern balear, Manel Santana, i la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat, Carme Garcia, a més del batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs.

Actualment, a la zona en concret hi ha quatre fosses que contenen els cossos dels soldats morts al camp de batalla, fonamentalment de milicians catalans. No es tracta d’una fossa única sinó d’una àmplia extensió de terreny on l’espai principal és una gran fossa, possiblement la més grossa de Mallorca, situada a la part septentrional de la platja de sa Coma, a la zona adjacent de la Punta de n’Amer. Aquesta fossa principal ocupa una síquia d’uns 100 metres de llargària que es va excavar arran de mar on es varen dipositar els cossos d’uns 400 milicians, un cop l’exèrcit nacional havia foragitat els expedicionaris catalans.

Acord institucional

Amb aquesta trobada institucional, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya acorden impulsar de manera conjunta totes les actuacions necessàries per a la localització, reparació, dignificació i el reconeixement de totes les persones que van morir durant el desembarcament de les tropes republicanes al Llevant mallorquí durant l’agost del 1936, a més de preservar, documentar i senyalitzar amb rigor aquests fosses.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència