Mor mossèn Joan Parets
Connect with us

Societat

Mor mossèn Joan Parets

Mor mossèn Joan Parets

Un home dedicat a la recuperació de la història musical de Mallorca, autor dels ‘Apunts sobre el fet musical a Manacor’ a l’any 1997

Ha mort mossèn Joan Parets (1941-2021), de Can Mig. Prevere i documentalista musical, que va ser patró de la Fundació Musical ACA. Va treballar de forma incansable per la recuperació de la memòria històrica del fet musical a les Illes Balears. Ho va fer, principalment a través del Centre de Recerca i Documentació Historicomusical de Mallorca, que actualment està allotjat a les dependències de la Fundació Musical ACA, a Can Cirera Prim de sa Pobla, des de 2013.

Tenor de l’Schola Cantorum al Seminari Major (1959-67), sota la batuta de Bernat Julià i Rosselló, amb el qual ja actuà d’arxiver de particel·les dels cantaires, des de ben jove va mostrar molta sensibilitat cap a la música, la recopilació i l’ordenació arxivística.

La primera publicació que va fer, conjuntament amb Jaume Rovira i Ramis fou “Índex-Catàleg de les obres musicals d’autors mallorquins existents en els Arxius de la Diòcesi d’abans del segle XX” (1965), quan encara eren seminaristes. Des d’aleshores no aturaren de rebabar documentació musical.

La vida religiosa, cultural i musical sempre varen anar lligades. Va començar de vicari a Bunyola (1967), on va fundar la Polifònica i la revista Es Castellet. Va ser rector de Sant Josep Obrer (1974-76) abans d’anar de missioner al Perú (1976-80) on aprofundí en el coneixement del folklore del país. Passà Jesucrist Rei (1980-84), on revitalitzà l’Harpa d’Inca, juntament amb les “Monges Negres”. Passà a Lloseta (1984-87) on creà el Centre de recerca i documentació històrico-musical de Mallorca.

Retornà a Lima (1987-89) i deixà les calaixeres al Carrer del Palau número 8, casal habitat, antigament, pel músic Mestre Massot.

El dissabte dia 8 de maig va tenir la darrera actuació en la presentació del llibre que recull el XVII Simpòsium de l’orgue històric i estudis musicals. Homenatge al pare Jaume Palou. Lluc 2010, on s’anuncià la celebració del proper Simpòsium a Montuïri, homenatge també al P. Antoni Martorell TOR”.

És autor dels ‘Apunts sobre el fet musical a Manacor. 1997’ i de ‘Maria Antònia Salvà, Poemes musicats. 1998’, entre molts altres. És coautor dels ‘Apunts sobre el fet Musical a Felanitx. 1986’.

Ha col·laborat a les revistes i periòdics: Sóller, Perlas y Cuevas (Manacor), Es Castellet (Bunyola), Pòrtula (Marratxí), Dijous (Inca), Lloseta, Coanegra (Santa Maria del Camí), Campanet, Madrigal, Faristol, Full Dominical, Diario de Mallorca, El Mundo, El Día de Baleares, Comunicació/Lluc, Butlletí Oficial del Bisbat de Mallorca, Boletín Oficial del Arzobispado de Lima, Panorama Musical, Full informatiu sobre la vida de Miquel Costa i Llobera, Baula (Sineu), Cala Murta, Randa, Estudis Baleàrics, El Mirall, Studia Lulliana, Maina, Butlletí de la Societat Arqueològica Lul.liana, Albopàs, Serra d’Or, Comunicació, Palau Reial, Revista de Musicologia, Fontes Artis Musicae. Programa de les Festes de sant Agustí de (Felanitx), Programa del Dijous Bo (Inca) Programa de les festes patronals d’Inca. Jornades d’estudis Locals d’Inca. Jornades d’estudis locals. Mancomunitat Pla de Mallorca. Jornades d’estudis locals a Marratxí. Lloret, Esporles, Congrés Internacional d’Estudis Històrics “Les Illes Balears i Amèrica” 1992; Congressos Internacional: Palma, Valladolid. “Música y Literatura en la Península Ibérica”. IV Congreso de la Sociedad Española de Musicología. Madrid, Toledo, Còrdova, iguenza…Simposi sobre Sor Francinaina Cirer de Sancelles i el seu temps !999; Jornades de cultura popular a les Balears Muro 1993; Menorca 1994; Formentera 1995; Manacor 1997; Jornades d’Estudis Locals en memòria de Josep Capó (Santa Maria del camí) 1998; Jornades d’estudis locals en memòria d’Andreu Bestard Mas (Santa Maria del Camí) 1999.

Ha estat col·laborador de la Gran Enciclopèdia Catalana de la Música, Història de la Música Catalana, Valenciana, Balear. Gran Enciclopèdia de Mallorca. The New Grover Dictionary Of Musics & Musicians.

Al llarg de la seva vida ha fet infinitud de conferències a distints indrets de Mallorca i en distints forums sobre temàtica musical, sobretot en audicions comentades de La Sibil·la.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència