Connect with us

Opinió

La defensa de la nostra llengua, una qüestió urgent

La defensa de la nostra llengua, una qüestió urgent

Ja no podem fer ni una passa més enrere, fa massa anys que reculam…

No és el primer cop que tract aquest tema des d’aquí i des d’altres espais, i malauradament em sembla que no serà el darrer. Tal volta a algú li semblarà redundant sentir-me dir que la llengua és la principal eina d’una cultura i que una llengua es mor quan aquells que l’haurien d’estimar deixen d’utilitzar-la. També pot semblar un tòpic dir que avui és impossible viure a les Illes Balears utilitzant només la llengua pròpia de la comunitat, definida com a oficial a l’estatut. Però en aquestes estam, un dia sí i l’altre també, aquells que volem fer ús del dret a expressar-nos en la llengua que aprenguérem dels nostres avantpassats, ens veim obligats a baratar-la per aquella altra que ens imposaren uns dictadors com Felip V o Francisco Franco.

Avui, la gota que ha fet vessar el tassó, un tassó que fa estona que és ple, ha estat l’anunci del menú de la Llar de Felanitx, escrit tot ell en castellà. D’entrada vull deixar clar que un particular que munta un negoci, té el dret a publicitar els seus productes en la llengua que consideri més convenient, de la mateixa manera que jo tenc el dret a no comprar ni consumir res en tal establiment. Però aquí ens trobam que la manca de respecte vers la cultura del país d’acollida s’ha perpetrat a una entitat sostinguda amb els fons públics d’aquesta comunitat, per tant obligada a respectar els drets dels habitants d’aquest país.

La polèmica ja va tenir un primer episodi fa algunes setmanes, quan al bar de la Tercera Edat de s’Horta, van posar també aquests cartells del menú en castellà. Ara ha esclatat a les xarxes socials, quan la Llar de Felanitx publicà els seus menús, en castellà, a Facebook. Quan una persona va demanar «per favor» que s’escrigués en mallorquí, li va caure al damunt un seguit de respostes airades “Qué pasa ¿no entiendes el castellano?” i similars… quan es va demanar respecte vers la llegua i els costums d’aquest país, les respostes foren del tipusaqui estamos en ESPAÑA no en cataluña” (així, amb aquesta ortografia), i no faltaren acusacions de ser nosaltres, els mallorquins els que faltam el respecte per no acceptar el castellà. Fins i tot hi hagué qui va dir que els usuaris del bar de la Llar eren gent major de parla castellana que no entenien el mallorquí. On hem anat a parar, ara resulta que per una gent que va venir a les Illes fugint de la fam, que aquí va trobar feina, aixoplug i una vida més fàcil, no ha volgut, en molts de casos després de dècades de viure entre nosaltres, entendre la llengua pròpia del país que la va acollir. De cada dia anam pitjor, amb l’ascens de l’extrema dreta en la política de l’estat borbònic, els espanyolistes van cada dia més inflats.

Ja n’hi ha prou de fer la farina blana a una gent que no ens ha entès mai, ni ens vol entendre

Ja no podem fer ni una passa més enrere, fa massa anys que reculam, no podem consentir que ens destrossin la cultura així com ens han destrossat el paisatge. Ja n’hi ha prou de fer la farina blana a una gent que no ens ha entès mai, ni ens vol entendre.

 

Biel Mestre

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència