Connect with us

Actualitat

Les restes de cinc víctimes recuperades a Son Coletes són entregades a les famílies

Les restes de cinc víctimes recuperades a Son Coletes són entregades a les famílies

Es tracta d’Antoni Alomar Mas, Francesca Llull Font, Francesca Salas Llull, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Duran, localitzats i identificats durant l’exhumació duta a terme al cementiri de Manacor

Emotiu acte el viscut aquest diumenge al cementiri de Son Coletes de Manacor, durant l’acte d’entrega a les seves respectives famílies de les restes de les cinc primeres víctimes identificades durant les tasques d’exhumació duites a terme ara fa gairebé un any.

Es tracta d’Antoni Alomar Mas, rellotger natural de Llubí, que vivia a Manacor i va desaparèixer l’agost de 1936; Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, desaparegudes també durant aquells dies i tancades a la presó de Manacor; Pere Llull Fullana, batle republicà d’Algaida, desaparegut des del 17 d’agost de 1936 a Manacor, i Miquel Palmer Durán, Simonet, jove manacorí que tenia 18 anys quan fou assassinat, després de ser detingut al peu d’un turó la nit del desembarcament de les tropes de Bayo al Llevant de Mallorca.

Les restes de les víctimes han estat lliurades a les famílies de mans de diferents representants institucionals i d’entitats, com la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, entitats memorialístiques -l’associació Memòria de Mallorca i el comitè de Son Coletes-, entitats socials -Dones de Llevant, Moviment Feminista de Mallorca-; membres dels equips d’arqueòlegs que han treballat a Son Coletes i els investigadors Antoni Tugores i Antoni Sureda.

Al llarg de l’acte, el Govern també ha lliurat els certificats de reconeixement de la condició de víctima del franquisme a les cinc víctimes identificades de Son Coletes i als seus familiars represaliats: Sebastià Bonet Fullana, Llorenç Salas Domenge, Margalida Jaume Vanrell, Pere Llull Mudoy i Antoni Llull Fullana.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha dedicat unes paraules als presents: “com a batle de Manacor vull agrair l’assistència de les famílies a l’acte d’avui i vull aprofitar la trobada per demanar disculpes i dignitat a totes elles pels fets ocorreguts a Son Coletes i Son Mas”. Oliver, també esment a què l’acte d’avui ha de servir per “obrir per tancar, però no tancar perquè caigui a l’oblit, sinó més aviar per curar ferides. No els oblidam, ni els oblidarem”, ha ressaltat.

Maite Blázquez, portaveu de la Comissió de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears i neta de víctima identificada a Porreres, també intervingut en nom de les famílies.

Emotiu acte el viscut aquest diumenge al cementiri de Son Coletes de Manacor.

Les restes de les cinc víctimes han estat enterrades en la intimitat per part de les respectives famílies. Les restes de Pere Llull Fullana, batle republicà d’Algaida, han estat traslladades fins al seu municipi

Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes ha afirmat que “avui posam fi a més de 80 anys d’espera. És un dia en què els Drets Humans, base fonamental de la democràcia, es fan efectius per fi”.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha mostrat el seu agraïment a les famílies i a totes les persones presents en aquest acte “d’amor infinit, de gratitud, de perdó, de reparació i sobretot de justícia”. A més, ha recordat la feina feta amb moltes dificultats per “les associacions memorialístiques, historiadors i persones que han investigat durant molts anys per fer possible que avui puguem tornar els cossos a les famílies”.

Posteriorment, les restes de les cinc víctimes han estat enterrades en la intimitat per part de les respectives famílies. Les restes de Pere Llull Fullana, batle republicà d’Algaida, han estat traslladades fins al seu municipi on aquest capvespre se li retrà homenatge en un acte organitzat per l’Ajuntament d’Algaida i la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern.

Segueix llegint
Publicitat
1 Comentari

1 Comentari

  1. Pingback: Forajidos franquistas EXTERMINARON en Manacor (Mallorca) a la familia REPUBLICANA Salas-Llull. El padre Llorenç Salas Domenge y su hijo Joan en 1936. La madre Francesca Llull Font y su hija Francesca en 1937 | RecueRda RepúBlica, documento memoria

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència