Connect with us

Actualitat

“A Santanyí tenim la necessitat de millorar la qualitat de l’aigua i les comunicacions amb Palma”

Entrevista amb el batle, Llorenç Galmés, coincidint amb l’inici de les festes patronals Sant Jaume 2017

Llorenç Galmés compleix ja quatre anys al capdavant de la batlia de Santanyí, després d’haver agafat el relleu polític de Miquel Vidal. En el seu dia a dia, ha aconseguit reforçar les coses bones heredades, afrontar les que requerien solucions i modernitzar els serveis i les infraestructures que havien quedat desfasades amb els pas dels anys. Malgrat la seva aparent timidesa li agrada el contacte amb la gent i una vegada encetada l’entrevista demostra facilitat per expressar-se. La política, més que una responsabilitat, és quasi la seva gran passió.

Ens trobam a l’equador de la legislatura. Quin gran projecte manca per fer realitat en aquests dos anys que manquen?
Bé, el Partit Popular des de sempre ha governat el municipi de Santanyí. Ara fa dos anys, amb motiu de les darreres eleccions municipals, elaborarem un programa de govern seriós i realista, sense mentides, i avui en dia podem dir que el 95% dels compromisos assolits amb els ciutadans o bé estan executats o en procés.
Santanyí, té la singularitat de tenir 13 nuclis poblacionals, i aquest fet obligar a intentar redistribuir les inversions municipals segons les necessitats de cada zona.
La crisi immobiliària de fa alguns anys és deixar sentir en el municipi i aquesta circumstància ens va obligar a elaborar un Pla d’Inversions que avui en dia podem dir que va donar resultats. S’han executat importants inversions a Cala d’Or, s’Alqueria Blanca, Cala Figuera, etc.

Una de les grans decisions d’aquesta legislatura ha estat l’anunci que Santanyí disposarà d’un Parc de Bombers. Això suposa una millora de serveis important pel municipi?

Sí i tant. És una reivindicació històrica. Durant tots aquests anys, hem compartit aquest servei amb Ses Salines i Campos, depenent de les bases establertes a Llucmajor i Felanitx. Nosaltres fa anys que veníem reivindicam la voluntat de tenir un Parc de Bombers en el municipi. El solar on s’ha de construir el nou destacament de Bombers es troba a prop de l’institut de Secundària. Es tracta d’un punt que permet fer sortides ràpides, ja que té un bon accés a les carreteres comarcals.
Vull agrair al Consell de Mallorca l’esforç que s’ha fet de manera conjunta per poder fer possible aquesta reivindicació municipal. Si no sorgeixen impediments esperam que el nou parc pugui estar operatiu durant el primer semestre del 2019.

Ja que anomenam el Consell de Mallorca, també s’està negociant amb la institució insular una millora important que afecta el nucli de s’Alqueria Blanca en matèria de trànsit, veritat?

Bona part del trànsit de cotxes que van a Cala d’Or, necessàriament han de travessar el nucli urbà de s’Alqueria. Aquesta situació, amb el pas dels anys i especialment durant els mesos d’estiu s’ha convertit amb un problema pels veïnats de la zona. Hem plantejat al Consell la possibilitat de treure tot el trànsit de cotxes de dins el nucli, mitjançant la construcció d’una nova carretera a la zona. La institució insular havia previst millores a la zona, però no contemplaven aquesta possibilitat.

“Bona part del trànsit de cotxes que van a Cala d’Or, necessàriament han de travessar el nucli urbà de s’Alqueria. Aquesta situació, amb el pas dels anys i especialment durant els mesos d’estiu s’ha convertit amb un problema pels veïnats de la zona”

I la temporada turística que tal?. Bon índex d’ocupació?

Molt bé. Jo diria que la costa de Santanyí té uns visitants que són molt fidels a la zona. Podem destacar el fet de que tenim una bona valoració en els principals mercats turístics d’Europa. La veritat és que el sector turístic del municipi s’ha preocupat durant tots aquests anys de millorar i modernitzar les instal·lacions i la veritat és que aquest fet es nota.
(El batle em mostra una revista nord-americana, adquirida a un aeroport dels Estats Units, que li ha fet arribar un estranger resident en el municipi, a on es pot llegir un reportatge sobre les Illes Balears com a destinació turística il·lustrada amb una imatge del Caló des Moro).

(El batle em mostra una revista nord-americana, adquirida a un aeroport dels Estats Units, que li ha fet arribar un estranger resident en el municipi, a on es pot llegir un reportatge sobre les Illes Balears com a destinació turística il·lustrada amb una imatge del Caló des Moro).

Aquest estiu també s’ha estrenat el Bus llançadora de Santanyí a Casa s’Almunia i al Caló des Moro?. Que tal aquesta iniciativa?.

Aquesta iniciativa ha aconseguit evitar problemes i situacions d’aglomeracions que es varen donar l’any passat que causaren molts de problemes als veïnats de la zona a causa de les aglomeracions de gent i de cotxes. Estem parlant de dos indrets molts freqüentats durant els mesos d’estiu i la situació obligava a prendre mesures i regularitzar la situació. L’autobús llançadora representa una restricció controlada a l’accés de vehicles i em consta que el seu servei ha tingut bona acceptació entre els usuaris.
Ja que parlam del Bus, voldria incidir en el fet que necessitam millorar les comunicacions de servei públic que avui en dia tenim amb Palma. És una reivindicació que hem fet arribar al departament corresponent. Cal millorar els horaris i la durada del trajecte. Les comunicacions amb Palma avui no són les que voldríem.
Un altre apartat que també hi estem fent feina per millorar és el de la qualitat de l’aigua. Tenim demanat poder beneficiar-nos del projecte d’allargament de l’Artèria Hidràulica de Mallorca projectada en el Pla de Mallorca.

Ja que parlam de les necessitats de l’aigua.Dos anys després, Santanyí ha tornat a recuperar aquest estiu el servei de piscina municipal.

Som dels pocs municipis que podem dir que gaudim de dues piscines cobertes: A Santanyí i Cala d’Or. La instal·lació de Cala d’Or ha funcionat interrompudament durant tot aquest temps, mentre que la Santanyí havia quedat antiquada, tenia més de 30 anys, i es feia necessària acometre una remodelació. En el cas de la piscina de Santanyí i hem invertit un milió d’euros i a més de renovar bona part de les instal·lacions també les hem adaptades tenint en compte totes les necessitats dels usuaris. Cal dir, que tot i el fet que la piscina de Santanyí no va poder ser utilitzada l’any passat els ciutadans del poble podien desplaçar-se a Cala d’Or o bé gaudir de la diversitat de platges que tenim en el municipi.

L’entrevista amb Llorenç Galmés, coincideix el mateix dia que Sebastià Vidal i Vidal va pronunciar el Pregó de les festes de Sant Jaume 2017. Santanyí celebra les seves festes patronals. Que podem destacar del programa de festes d’enguany ?.

A Santanyí quasi sempre estem de festa! (rialles). Les festes de Sant Jaume són unes festes molt sentides per la gent i que coincideixen en un moment en què hi ha molts de visitants en el municipi. Respecte al programa de l’any passat, no hi ha moltes novetats, però si voldria destacar la gran varietat d’actes prevists per aquests dies i procuram satisfer els gustos de la majoria dels ciutadans. També voldria aprofitar per convidar a tota la gent de fora poble que vulgui venir a gaudir de les festes amb nosaltres. Com sempre seran ben rebuts.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència