Connect with us

Oci i Cultura

Projectat el documental ’40 anys dels Cossiers de Manacor’

Projectat el documental '40 anys dels Cossiers de Manacor'

Pretén difondre la història i la trajectòria d’aquesta dansa ritual

El Parc Municipal de Manacor va acollir anit passada l’estrena del documental ‘40 anys dels Cossiers de Manacor’, un documental inèdit sobre els Cossiers de Manacor produït per l’Escola Municipal de Mallorquí amb la col·laboració del Consell de Mallorca i dirigit per Joan Galmés. El documental pretén difondre la història i la trajectòria d’aquesta dansa ritual.

‘40 anys dels Cossiers de Manacor’ s’ha estrenat amb un any de retard, ja que la previsió inicial era de presentar-lo públicament el mes de maig de 2020, en el marc de les sortides dels Cossiers, i commemorar així que el 2020 es complien 40 anys de la recuperació d’aquesta dansa a Manacor. La greu crisi sanitària va fer impossible aquesta estrena, que es va produir ahir vespre amb l’assistència de 230 persones.

La directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló, va presentar l’acte, que va comptar amb Maria Galmés, una de les recuperadores dels Cossiers de Manacor. Galmés va parlar també en nom d’una altra de les recuperadores, Maria Coloma Gelabert, i va tenir una menció especial per a Aina Sansó. Totes tres varen recuperar l’any 1981 aquesta dansa a Manacor, arran d’haver fet un estudi sobre les danses tradicionals de figura a la ciutat en el marc de l’assignatura de Cultura Popular que aleshores impartia Biel Majoral a la carrera de Magisteri a la Universitat de les Illes Balears. «Crec que és gràcies a tots vosaltres, que avui sou aquí, perquè segurament en qualque moment heu estat implicats amb els Cossiers d’una manera o d’altra i al poble de Manacor, que ha volgut fer seva la dansa, que hem arribat allà on som amb èxit i amb tanta força», assegurà Galmés.

El delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, va recordar la ballada virtual que varen haver de fer els Cossiers l’any passat degut a la situació sanitària, «estic segur que el proper documental recollirà la manera com els Cossiers varen entrar a totes les cases dels manacorins», va assegurar, alhora que va agrair la feina feta a l’equip del documental.

El director del documental, Joan Galmés, també agraí la confiança de l’Escola Municipal de Mallorquí, de l’Ajuntament de Manacor i del Consell de Mallorca. «La idea va sorgir del fet que els Cossiers són una festa que ha anat evolucionant i aconseguit noves fites que hem volgut reflectir en aquest documental, que és una actualització del que es va fer pel 25è aniversari», explicà. Entre aquestes noves fites aconseguides d’ençà que l’Ajuntament de Manacor i concretament l’Escola Municipal de Mallorquí custodien els Cossiers, destaca la incorporació del Dimoni l’any 2006, la Declaració dels Cossiers Festa d’Interès Cultural l’any 2015, la integració de la dona dins del ball i també la consolidació dels Cossiers dins el poble.

La peça audiovisual, incorpora imatges inèdites i entrevistes relacionades amb la trajectòria dels Cossiers

‘40 anys dels Cossiers de Manacor’ ha comptat amb la coordinació de Sebastià Galmés. El guió és a càrrec de Joan Estelrich i Guillem Melis, mentre que la banda sonora és del músic Damià Timoner. La peça audiovisual, que ha incorporat imatges inèdites i entrevistes, ha comptat amb l’arxiu d’Aina Sansó i de Mateu Llull.

Són tendència