Connect with us

Actualitat

Els ajuntaments hauran de tenir abans de 2023 un cens d’edificis amb amiant i un pla per a eliminar-lo

Els ajuntaments hauran de tenir abans de 2023 un cens d'edificis amb amiant i un pla per a eliminar-lo

Segons el projecte de llei de residus i sòls contaminats que el govern espanyol té intenció d’aprovar la setmana que ve

Tots els ajuntaments hauran de disposar abans de 2023 d’un cens d’edificis i infraestructures que continguin amiant així com un pla per a la seva eliminació, d’acord amb el projecte de llei de residus i sòls contaminats que el govern espanyol aprovarà previsiblement dimarts que ve.

Segons l’últim esborrany del projecte normatiu de finals d’abril, aquesta serà la primera vegada que una norma obligui els municipis a censar totes les instal·lacions que continguin aquesta substància cancerígena. El text també estableix que la roba de l’armari que es vulgui rebutjar com un residu tindrà el seu propi sistema de recollida separada abans del 31 de desembre de 2024.

La futura llei proposa que els municipis hauran d’establir sistemes de recollida separada dels residus municipals entre els quals s’inclouen els d’origen domèstic (envasos, paper, cartó, vidre, metalls i plàstics) –és a dir els dels contenidors blau, groc i verd– els bioresidus, la fusta, els tèxtils, els residus d’aparells elèctrics i electrònic, les piles, els acumuladors i els residus de gran volum com els matalassos i mobles, així com l’oli de cuina usat.

En concret, els residus tèxtils que representen el 4,62 per cent dels 23 milions de tones dels residus urbans, segons dades del govern de l’estat, hauran de comptar abans del 31 de desembre de 2024 amb un sistema de recollida separada.

D’aquí  a quatre anys, també serà obligatori per als municipis disposar d’una recollida separada d’oli de cuina usat, tant per als habitatges com per l’hostaleria i també per als residus voluminosos

D’aquesta manera, com a topall en la Nit de cap d’any d’ara a quatre anys, també serà obligatori per als municipis disposar d’una recollida separada d’oli de cuina usat, tant per als habitatges com per l’hostaleria i també per als residus voluminosos, com per exemple els mobles o estris, així com els residus domèstics perillosos.

Però abans d’això, aquest mateix any, el 31 de desembre de 2021 els Ajuntaments també hauran de comptar amb una recollida separada dels bioresidus (escombraries orgàniques) domèstics en el cas de poblacions de més de 5.000 habitants i dos anys després, en 2023 en la resta de municipis.

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com