Connect with us

Vist a les xarxes

Creix la pressió mundial sobre l’OMS exigint alliberar les patents de les vacunes

La decisió, que no es preveu fàcil, permetria la immunització de tota la població mundial en menys d’un any

Els Estats Units ha decidit ara posicionar-se a favor que s’aixequi temporalment les patents de les vacunes contra la covid-19 per afavorir-ne la distribució arreu del món.

El govern de Joe Biden creu que en moments excepcionals es fa necessari decisions valentes, i en aquestes últimes hores ha anunciat que participarà en les negociacions de l’Organització Mundial del Comerç per fer-ho possible. La promesa l’havia feta en campanya electoral, però fins ara no n’havia tornat a dir res.

Biden ha donat suport a suspendre les patents, però només ho ha fet quan als Estats Units ja s’han administrat 250 milions de dosis i el ritme de vacunació està caient en picat. El país, que té prohibit a les farmacèutiques exportar vacunes produïdes al seu territori, ha deixat clar que creu fermament en la protecció de la propietat intel·lectual però que ara considera necessari augmentar la producció.

La decisió arriba després de setmanes de pressions a Biden tant per part de les farmacèutiques oposades a la suspensió de les patents com d’organismes internacionals i líders del partit demòcrata.

Qui ha de prendre la decisió final és l’Organització Mundial del Comerç (OMC) que s’haurà de reunir amb els 164 països membres i decidir si aixequen o no les patents. Ara bé, poden passar dies o setmanes. Fins i tot mesos, perquè en el mateix comunicat emès pel govern dels Estats Units ja s’adverteix que la decisió “no serà fàcil i pot passar temps”.

Si s’acaba aprovant la mesura, suposaria un gran pas endavant, ja que es podrien fabricar moltes més vacunes i cadascun dels països podria encarregar-se de la seva pròpia producció segons les necessitats.

Alguns experts ja s’han pronunciat a favor de la mesura, al mateix temps que recordaven que arreu del món hi ha 40 productors a deu o dotze països que podrien fabricar vacunes i no ho estan fent. Amb l’alliberament de les patents, en un any gran part de la població estaria vacunada.

La Unió Europea medita alinear-se també en la mateixa línia de Biden.

Són tendència