Connect with us

Vist a les xarxes

Madrid decideix la continuïtat d’Ayuso o l’alternança d’un govern d’esquerres

Madrid decideix la continuïtat d’Ayuso o l’alternança d’un govern d’esquerres

La participació, a les 14 hores, creixia un 2% amb relació al 2019

Madrid viu aquest dimarts una jornada electoral atípica: avançades, en plena pandèmia i en un dia laborable. A les 14 hores ja havien votat un 28% del cens electoral, un increment que és la nota predominant en la majoria de municipis de la comunitat.

La notícia d’aquestes eleccions són les cues de gent de més d’una hora que s’han pogut veure en molts de col.legis electorals. El protocol anti-covid, les aglomeracions de gent gran i els justificants que demanen alguns treballadors, estan alentint el moment del vot més del compte.

Noves eleccions d’aquí a dos anys

Cal tenir en compte que el govern que surti dels resultats electorals d’aquest dimarts només durarà dos anys. Les properes, passi el que passi, seran el maig del 2023. El motiu és que, a diferència d’altres territoris de l’estat, la llei de Madrid marca que, encara que hi hagi eleccions anticipades, el mandat només serà per cobrir el temps que falti per exhaurir els quatre anys de la legislatura original.

Hem de recordar que les últimes eleccions autonòmiques de Madrid, ara fa dos anys, el PSOE les va guanyar per primera vegada des dels anys 80. Ángel Gabilondo va aconseguir 37 diputats, mentre que Isabel Díaz Ayuso, amb 30 escons, va treure el pitjor resultat del PP en la història de la comunitat. Però la suma dels populars amb els 26 escons de Ciudadanos (que van quedar tercers) i els 12 de Vox li van facilitar la investidura. Más Madrid van quedar quart, amb 20 escons, i Unidas Podemos, últims, amb set diputats.

Són tendència