Connect with us

Oci i Cultura

“Hem de donar a conèixer Manacor i hem d’aconseguir atreure gent al municipi”

Maria Antònia Truyols

La regidora de Comerç i Turisme, Maria Antònia Truyols, ens parla de l’última campanya ‘Manacor Encantat’ per a incentivar les compres en el comerç local i de com es presenta la pròxima temporada d’estiu

En què consisteix el nou pla de suport comercial presentat la setmana passada i quins són els objectius del programa ‘Manacor Encantat?

L’objectiu basicament és dinamitzar el comerç local. Arran d’aquesta crisi sanitària que hem hagut d’afrontar i que ha derivat en una crisi economica, consideram que hem de donar a conèixer Manacor i hem d’aconseguir atreure gent perquè coneguin la nostra varietat de comerços locals i els nostres locals emblematics. Dic això des del punt de vista comercial i també turístic. La iniciativa abasta a les dues àrees de la qual som regidora.

Insistesc, el principal propòsit d’aquesta nova campanya és animar a que els residents i el públic de fora s’acostin a Manacor perquè coneguin el nostre producte local.

Quin és el motiu pel qual heu decidit posar en marxa aquesta campanya en aquesta època de l’any?

Bé, amb motiu de les passades festes nadalenques, on les restriccions eren molt majors a les d’ara, ja vàrem decidir impulsar una campanya important per a intentar incentivar les compres en els comerços del municipi. De fet, des que vaig assumir les competències de l’àrea de Comerç, any rere any, hem intentat posar en marxa moltes iniciatives en aquest sentit, la majoria de vegades coincidint amb les festes nadalenques. És una cosa que tenim intenció de mantenir en els pròxims anys i sí és possible, fins i tot, potenciar-ho de cara a un futur.

Per aquesta raó, pensam que podria ser interessant reforçar la campanya de finals d’any amb una altra actuació en aquest sentit coincidint amb els mesos de primavera, que des de sempre, i mentre les circumstàncies així ho han permès, Manacor ha celebrat les típiques festes de primavera. Vam creure que era un bon moment per a vestir la ciutat de color i donar vida a l’entorn urbà.

“Vam creure que el mes de maig era un bon moment per a vestir la ciutat de color i donar vida a l’entorn urbà”

Per aquesta raó i estretament relacionat amb la campanya ‘Manacor Encantat’, a partir del dia 7 de maig, s’instal·laran en diverses places de la ciutat una sèrie de figures, totes elles elaborades per artistes manacorins. Les dimensions d’aquestes figures són molt cridaneres i probablement atrauran la curiositat dels qui es passegin per la ciutat.

Aquests dies hem treballant en la instal·lació d’aquestes cintes de colors que adornen la major part del centre urbà de la ciutat, inspirades en els colors dels nostres Cossiers, que francament crec que donen un colorit i provoquen un ambient més animat als nostres carrers. Vull aprofitar l’oportunitat per a agrair la implicació de totes les associacions de comerciants a l’hora d’elaborar aquestes flassanes.

Per cert, la campanya de ‘Manacor Encantat’ va també en línia amb una iniciativa impulsada des del Govern anomenat ‘A cel obert’.

El dia de la presentació d’aquesta campanya vau ressaltar el fet que està nova actuació d’impuls al comerç es duu a terme a ‘cost zero’ pel que respecta al Ajuntament de Manacor ?

Bé, l’any passat a través d’una convocatòria promoguda per la Direcció General de Comerçdel Govern vàrem rebre una subvenció de 10.000 euros per a destinar a projectes encaminats a dinamitzar el comerç local. Enguany, als municipis que van decidir participar de la primera convocatòria, se’ns ha doblat la subvenció. Per aquest motiu, aquest any hem rebut una aportació de 20.000 euros i hem aprofitat aquesta subvenció que és finalista i que únicament poden destinar-se a actuacions encaminades a potenciar el comerç local.

Quin fet diferencial podem destacar de la campanya de ‘Manacor Encantat’ respecte a altres campanyes que s’han dut a terme anys enrere?

Aquesta campanya, a part de les figures esmentades anteriorment i que de ben segur que quan la gent les vegi s’adonarà que són molt impactants (la figura més gran medeix 6 metres d’alçada), també va acompanyada d’un concursd’aparadors dels comerços de Manacor relacionats amb el món fantàstic i el bosc encantat. Hi poden participar tots els comerços locals de la ciutat. La fotografia de l’aparador penjada al Facebook de l’Ajuntament que obtengui la quantitat major de “m’agradas” obtendrà un premi.

Les cintes de colors, que formen part de la campanya ‘Manacor Encantat’, adornen la major part del centre urbà de la ciutat inspirades en els colors dels Cossiers.

Enguany, una vegada més, també podrem gaudir de la iniciativa Treu l’estoc al carrer per part dels comerços, que és durà a terme dissabte dia 29 de maig durant tot el dia i diumenge dia 30 durant el matí.

Voldria ressaltar el fet que tots els visitants que decideixin acostar-se a aquests dies Manacor podran beneficiar-se de dues hores de pàrquing gratuït en els aparcaments situats en la plaça de Sant Jaume.

Al marge d’aquestes iniciatives encaminades per a intentar potenciar les vendes dels comerços, la pregunta que volia traslladar és conèixer quines sensacions tenen els comerciants de la ciutat davant la situació actual ?

Bé, la sensació ara mateix entre els comerciants és de molta preocupació. La veritat és que ningú de nosaltres, a principis de l’any passat quan es va decretar l’estat d’alarma, podíem imaginar que aquesta situació anava a prolongar-se durant tant de temps. Els mesos de confinament, que va ser molt restrictiu perquè així ho requeria la situació, va ser molt complicada des del punt de vista comercial.

“La sensació ara mateix entre els comerciants és de molta preocupació. La veritat és que ningú de nosaltres, a principis de l’any passat quan es va decretar l’estat d’alarma, podíem imaginar que aquesta situació anava a prolongar-se durant tant de temps”

Està clar que les restriccions que s’apliquen acaben donant resultats positius pel que respecta a la incidència de la pandèmia, ara bé des del punt de vista comercial existeix molta preocupació. Moltes botigues s’han vist obligades a tancar i això és dramàtic.

Davant aquesta situació, i pel que respecta a l’Ajuntament, jo crec que hem intentat afrontar aquesta situació des del primer moment. Vull recordar un primer paquet d’ajudes municipals al comerç de fins a 380.000 euros destinats, no sols a mesures sanitàries, sinó també de tipus tributari. Algunes d’aquestes ajudes anaven dirigides específicament al sector de la restauració. Es va decidir deixar sense efecte la taxa d’ocupació de la via pública, amb efecte retroactiu, durant el període 2020/21.

També crec que va ser molt efectiva la campanya dels vals de compra en els comerços, per a la qual es van destinar 800.000 euros i que va tenir un efecte multiplicador molt important i que al final van suposar més d’1.200.000 euros que es van gastar en els comerços del municipi.

Ara també estem treballant en una nova subvenció que es farà publica en poc temps, que consisteix en un fons mixt, entre el Govern, Consell de Mallorca i l’Ajuntament, on cada administració farà una aportació de 350.000 euros. Tindrà dues línies d’ajuda al comerç; la primera específicament anirà destinada als negocis situats en la zona costanera i la segona línia va destinada als autònoms, comerços i empreses en general.

Com a delegada de Turisme, també estem treballant en una sèrie de projectes que pretenen ser un punt de suport al comerç. Pròximament tenim intenció d’instal·lar a Porto Cristo un Totem Interactiu, que permetrà que puguin connectar-se diversos dispositius mòbils i que incorporarà fins a sis pantalles LED que permetran que l’usuari pugui interactuar i conèixer de primera mà tota l’oferta gastronòmica, comercial i turística del municipi en el seu conjunt.

Pel que fa, a Porto Cristo i en vistes al mes de juliol també tenim intenció de dur a terme un pla de dinamització comercial de la zona.

Els futurs nous parquímetres que tenim intenció d’instal·lar a Manacor també facilitaran als usuaris informació turística i comercial.

Quin panorama, des del punt de vista comercial i de negoci a nivell municipal, pot deixar-nos la situació postpandèmia ?

Dificil vaticinar-ho a curt termini. Però, jo crec que els comerciants s’hauran adonat que la situació viscuda ha reforçat la dita de “renovar-se o morir”. Apostar per les noves tecnologias, disposar d’una bona formació comercial i, principalment, m’agradaria que el que sortís d’aquesta situació que ens ha portat la pandèmia servís per a aconseguir que primera vegada Manacor pugui disposar d’una Associació de Comerciants que representàs a tot el municipi en el seu conjunt. Entre altres avantatges, això permetria beneficiar-se de les convocatòries de subvencions a favor del comerç en general que van destinades directament a les associacions i que aquesta mateixa entitat sigui l’encarregada de defensar els interessos dels comerços de Manacor, Porto Cristo, S’Illot, Cales de Mallorca i la resta de nuclis del municipi. Això també permetria, entre molts altres avantatges, beneficiar-se de cursos de formació específics. Això crec que suposaria un pas important i m’agradaria es pogués aconseguir durant aquesta legislatura.

“La situació viscuda ha reforçat la dita de “renovar-se o morir”

Des del punt de vista turístic, què podem dir de l’estiu que s’acosta. Com es viu la situació pel que respecta al sector turístic de Manacor ? Es pot fer algun pronostic sobre aquest tema?

Disposam d’un llistat d’hotels del municipi amb les seves respectives previsions d’obertura. Alguns tenen intenció de poder obrir les seves portes a mitjans d’aquest mes de maig, mentre que uns altres preveuen poder fer-ho a partir de juny.

M’agradaria aconseguir que primera vegada Manacor pugui disposar d’una Associació de Comerciants que representàs a tot el municipi en el seu conjunt”

És just reconèixer que la situació encara no és la que dessitjariem, però les intencions ara mateix és que entre els mesos de maig i juny puguin obrir la major part dels establiments turístics, la majoria d’aquests ho faran aquest mateix mes.

Com a delegada de Comerç, una última qüestió que ha de veure sobre la preocupació existent entorn del futur de l’empresa Majorica i que es mantingui la producció en el municipi. Què ens pot dir sobre aquest tema?

Bé, l’assumpte correspon més a l’àrea de Promoció Econòmica. Si bé puc dir-te que estem tots pendents del que decideixi finalment el jutge. El nostre desig és que l’empresa que es faci càrrec de la companyia sigui aquella que pugui garantir més llarga vida a Majorica i que pugui garantir el major nombre possible de llocs de treball.

“El nostre desig és que l’empresa que es faci càrrec de la companyia sigui aquella que pugui garantir més llarga vida a Majorica”

Són tendència