Connect with us

Comunitat

Grups ecologistes demanen una moratòria de parcs fotovoltaics en sòl rústic de Mallorca

Grups ecologistes demanen una moratòria de parcs fotovoltaics en sòl rústic de Mallorca

Únicament en el Llevant, ara mateix es tramiten 9 nous projectes (4 d’ells a Manacor), a més dels 8 ja existents en tota la zona

En aquests darrers mesos, s’estan projectant prop de 300MW fotovoltaics sobre el sòl rústic de Mallorca. Segons els grups ecologistes i diverses entitats dedicades a l’agricultura ecològica, “ens trobem per tant, davant una allau de projectes de parcs fotovoltaics a Mallorca a sòl rústic”.

Segons aquestes entitats, “aquestes instal·lacions suposen, a més d’una ocupació significativa de sol rústic, la instal·lació de quilòmetres de noves línies elèctriques, l’obertura d’alguns accessos a les parcel·les, instal·lacions de subestacions transformadores d’energia, etc. No podem continuar assistint a l’ocupació indiscriminada de sòls agrícoles amb grans parcs fotovoltaics per part de grans grups inversors que únicament persegueixen un interès financer”.

Per aquesta raó, demanen als responsables polítics autonòmics i també insulars, la declaració d’una moratòria en la tramitació d’aquest tipus de projectes, excepte en els casos d’autoconsum fins que s’aprovi el Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic, i el Plans Territorial Insulars que ha de definir les zones de desenvolupament prioritari per a la implementació de les energies renovables.

Grups ecologistes i de entitats de l’agricultura ecològica demanen una moratòria de parcs fotovoltaics en sòl rústic i la planificació urgent territorial i energètica de les instal·lacions renovables.

Recorden, entre moltes altres consideracions, que a Mallorca “el sòl fèrtil és un recurs escàs que hem de preservar i posar en valor per prioritzar-ne l’ús agrari i ramader”.

En el conjunt del territori, estan en procés de tramitació més de 20 nous projectes d’aquestes característiques repartits per diferents municipis de Mallorca.

Únicament en la zona de Llevant, ara mateix es tramiten 9 nous projectes (4 d’ells a Manacor), a més dels 8 ja existents en tota la zona.

6 projectes en el Migjorn, (Campos concentra la majoria de peticions de noves instal·lacions d’aquestes característiques) i 1 en el Pla de Mallorca (Porreres).

Són tendència