Connect with us

Actualitat

Felanitx s’hauria desfet, sense cap classe de control, de mobles i peces procedents de l’Hospici

Denuncien que els pacients de l'Hospici de Felanitx estan sense aire condicionat en plena onada de calor

Així ho revela un misteriós informe, sense signar, que forma part de l’expedient municipal sobre els béns del centre assistencial

La polèmica que envolta a la desaparició de determinat mobiliari, de titularitat municipal, de l’Hospici de Felanitx continua oferint sorpreses i afegint més dubtes, si cal, al cas. L’assumpte durà coa.

Com els explicàvem aquesta mateixa setmana en una informació anterior, els fets s’han conegut ara, però es remunten molts anys enrere. Tot va començar quan es va saber, de forma gairebé accidental, de la desaparició de les dependències municipals d’un valuós paraigüer del segle XIX que va formar part del mobiliari que va ser traslladat de l’Hospici arran del seu tancament el mes de gener del 2012. La qüestió és que aquesta peça no ha pogut ser localitzada en cap dependència municipal després de la seva misteriosa desaparició. Els fets van ser denunciats aquesta mateixa setmana pel batle de Felanitx, Jaume Monserrat, davant la Policia local que va decidir traslladar el cas a la Guàrdia Civil perquè investigués l’incident.

En aquestes últimes hores, defrancdigital.com ha tingut accés a l’únic i misteriós informe que forma part de l’expedient municipal sobre l’inventari de béns del centre assistencial. Aquest escrit, on no figura qui va ser l’autor i que va ser redactat en primera persona, dur data del 8 de març de 2019.

En aquesta nota, redactada en una senzilla plantilla de Word, sense cap referència institucional (on no apareix ni tan sols el mateix escut del Consistori), fa una breu cronologia a diversos episodis que han succeït amb aquest mobiliari municipal, però zero documentades.

L'Ajuntament s'hauria desfet, sense cap classe de control, de mobles i peces procedents de l'Hospici de Felanitx

Aquest informe anònim forma part de l’expedient municipal de l’Ajuntament sobre l’inventari de béns de l’Hospici.

L’anònim escrit, diu que el mobiliari que va ser retirat de l’Hospici, va ser traslladat a un magatzem municipal (no detalla en quin) “en males condicions tot apilonat i amb les finestres obertes per on hi entraven els coloms, amb goteres quan plovia, el que ha fet que es deterioressin molts dels mobles”.

L’informe en qüestió afegeix que “en data del 8 de març de 2018, el regidor, Xisco Duarte (aleshores responsable de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament), va comunicar que tots els mobles i objectes apilonats van ser traslladats a un altre lloc i que tot el que estava podrit s’ha tirat”. La Brigada Municipal va ser l’encarregada de dur a terme aquest trasllat i “no s’ha fet cap inventari del que s’ha tirat”, exposa l’esmentada nota.

També confirma l’existència d’un inventari municipal de tot el material que va ser traslladat en el seu moment del centre assistencial, assenyalant que “durant el maig de 2013 la regidora Apol·lònia Rotger i Vidal va demanar a la tècnica Ana María Rovira Valentí d’anar a fer un inventari de tot el contingut de l’Hospici. Per aquest motiu durant tres dies la tècnica i la regidora es varen desplaçar a l’edifici per fer fotos del contingut i després es varen ordenar per unitats i també per objectes de valor (hi ha arxiu de l’inventari de l’Hospici, de les joies de valor i de les fotografies realitzades al contingut)”.

També fa menció a què la regidora de Cultura en aquells moments, “va aportar a l’inventari unes fotos que ella havia fet de les joies en qüestió. En aquest moment s’ha comprovat que les joies de valor estan a la caixa forta de tresoreria de l’Ajuntament de Felanitx”, aclareix. Cal ressaltar, i segons les dades que aporta el document en qüestió, que es va decidir dur a terme aquest inventari quan el centre acumulava ja gairebé un any i mig tancat.

En l’encapçalament de l’escrit, el seu autor recorda que aquest centre, molt arrelat a la vida social del poble, era gestionat per un Patronat del qual formaven part l’Ajuntament, l’Església i les Germanes de la Caritat. Quan va tancar les portes l’Hospici, el Patronat va quedar dissolt.

Una vegada dissolt, “es va fer un acord entre les entitats representades de repartir-se els béns amb relació al tipus de bé i on li correspondria estar, per tant els béns religiosos correspondrien a l’Església i en aquest cas se’n va ocupar el rector Mn. Josep Cerdà”, qui va posar en coneixement dels responsables polítics de l’Ajuntament la seva voluntat de dur a terme un inventari propi de totes les peces rebudes. Una labor que va recaure en la tècnica Maria Mesquida de la Fundació Cosme Bauçà, afegeix la nota.

Al final, fa esment a que l’alberg de Son Prohens, una vegada rehabilitat, va acollir una part del mobiliari de l’Hospici sense que tampoc s’hagués dut a terme cap mena de control a manera d’inventari.

Són tendència

© 2022 defrancdigital.com