Connect with us

Comunitat

El 90% de les infermeres de Balears sofreixen estrès posttraumàtic provocat per la pandèmia

El 90% de les infermeres de Balears sofreixen estrès posttraumàtic provocat per la pandèmia

Les àrees amb les mitjanes més elevades es donen en professionals de residències de gent gran i atenció primària

Els resultats són alarmants i demolidors en l’impacte emocional i salut mental de les professionals d’infermeria: 9 de cada 10 infermeres presenten símptomes d’estrès posttraumàtic associat a la pandèmia, 5 de cada 10 sofreixen ansietat i 2 de cada 10 depressió. L’esgotament emocional és present en gairebé el 70% de les sanitàries.

Segons un estudi donat a conèixer pel sindicat d’infermeria Satse, l’ansietat en aquest col·lectiu s’ha doblegat en els últims 7 mesos, la depressió ha augmentat en 15 punts i l’estrès posttraumàtic ha passat del 57% al 82%.

Els resultats han demostrat que, segons la unitat, els anys d’experiència professional, el centre sanitari i la pràctica en unitats COVID l’impacte emocional varia i es converteix en un tema molt preocupant en algunes ocasions. En el cas de l’esgotament emoció apareix a partir dels dos mesos de treball en unitats amb pacients COVID i va augmentant en el transcurs del temps. Les professionals d’atenció especialitzada, atenció primària i clíniques privades són les que més ho pateixen i sobretot en aquelles que fan torns rotatoris. Hem de destacar que les infermeres amb menys experiència professional són les més afectades en aquesta dimensió.

5 de cada 10 sofreixen ansietat i 2 de cada 10 depressió

L’atenció a pacients COVID provoca que augmentin els nivells d’esgotament emocional fins a un 25% i d’estrès posttraumàtic fins a un 46%. A partir dels cinc mesos treballant amb pacients COVID el risc de sofrir estrès posttraumàtic augmenta significativament donant-se amb més freqüència en les àrees d’hospitalització i d’UCI.

L’ansietat està afectant a totes les infermeres, encara que està impactant d’especial forma a les franges entre els 10 i els 30 anys d’experiència, així com la depressió i l’estrès posttraumàtic. Preocupa l’aparició de símptomes clars d’ansietat en aquelles infermeres que acumulen més de 2 mesos treballant en unitats COVID. Les àrees amb les mitjanes més elevades es donen en professionals de residències i atenció primària.

Són tendència