Connect with us

Vídeos Recomanats

La presència dels Cossiers en l’últim videoclip del grup Manel provoca debat en les xarxes

Va ser gravat el mes de febrer passat en el municipi de Felanitx i va ser dirigit per Tonina Obrador

La banda catalana Manel ha tret a la llum una nova cançó, que es titula “Tipus suite”, que ve acompanyada d’un videoclip amb importants referències a la cultura mallorquina i en particular al popular ball dels Cossiers.

Aquest fet, pel que sembla, no ha estat no ha estat ben encaixat per part d’alguns usuaris de les xarxes que han expressat el seu desacord amb l’ús “comercial” d’aquesta figura tan arrelada i estimada en alguns pobles de l’interior de Mallorca com són el cas d’Algaida, Montuïri, Alaró, Pollença o Manacor.

El videoclip en qüestió, va ser gravat el mes de febrer passat en el municipi de Felanitx, que per cert no manté cap tradició amb aquest tipus de danses ancestrals, i que en el cas dels municipis que si ho fan des d’anys, mantenen reservada la presència dels Cossiers a les celebracions populars més importants de l’any i en molts casos tenen restringida la seva participació estrictament en el propi municipi.

El periodista, antic cossier i mestre de Cossiers, Joan Socies, ho ha considerat una “utilització, sense saber-ne de la missa la meitat…”

Per aquesta raó, ha causat sorpresa i algunes critiques en les xarxes, l’ús de la imatge dels Cossiers en aquest videoclip. El periodista, antic cossier i mestre de Cossiers, Joan Socies, s’ha pronunciat en aquest sentit a través del seu compte de Twitter, considerant-lo una “utilització, sense saber-ne de la missa la meitat”. També ha compartit un vídeo, adreçat al compte oficial del grup musical, corresponent a les festes de Sant Bartomeu 2019 de Montuïri, acompanyat del text, “...aquí teniu un tast dels Cossiers (actuals) en essència, sense floritures”.

Finalment, fa esment “al debat obert (sense fer-ne comptes) pel Grup Manel entorn dels Cossiers. En poden sortir visions interessants. I també m’ha agradat que totes les agrupacions a qui ho van demanar s’hi van negar. Agafam consciència del que representen, un poble…”.

La directora del videoclip, la felanitxera Tonina Obrador, ha declarat que la idea va sorgir inspirada en molts altres tipus de balls propis existents a molts d’indrets d’Europa i d’altres parts de l’estat

La directora del videoclip, la felanitxera Tonina Obrador, s’ha referit aquest mateix divendres a la polèmica en qüestió. Ho ha fet en el programa “Els Dematins d’IB3”, i ha declarat que la idea va sorgir inspirada en molts altres tipus de balls propis existents a molts d’indrets d’Europa i d’altres parts de l’estat, negant que la imatge que es vol transmetre estigui centrada expressament en els Cossiers.

S’han produït moltes altres reaccions a Twitter sota el hastag #TipusSuite.

Són tendència