Connect with us

Oci i Cultura

El Museu d’Història de Manacor es converteix en el primer del territori en disposar d’un Pla d’Accessibilitat

El Museu d'Història de Manacor es converteix en el primer del territori en disposar d'un Pla d'Accessibilitat

S’instal·larà un ascensor a la Torre dels Enagistes, es crearà un itinerari accessible al jardí i es crearan àrees de descans

El Museu d’Història de Manacor s’ha convertit en el primer museu de les Illes Balears en tenir un Pla d’Accessibilitat. Aquesta eina, elaborada per la pròpia directora del Museu, Magdalena Salas, i la conservadora María José Rivas, va iniciar-se l’any 2017 i va ser aprovada pel ple municipal del 9 de març passat amb el vot favorable de tots els grups polítics municipals. «Ser els primers en alguna cosa sempre és important i es demostra la feina feta», ha destacat el delegat de Cultura, Mateu Marcé, que ha afegit que «el Museu, amb aquestes accions, fa que sigui el Museu de tots».

Durant els darrers 15 anys el Museu d’Història de Manacor ja ha tengut iniciatives en accessibilitat per oferir un museu obert a tothom. Exemple d’això són els programes de voluntariat en les excavacions i en l’obertura del molí d’en Fraret, la implantació de jocs per als infants a la part inferior dels mobles de les sales d’exposició, etcètera.

El Museu vol ser amable i obert a tots els públics. Lloc de trobada per a qualsevol col·lectiu (investigadors, persones majors, infants, dones embarassades, persones amb discapacitat, associacions de qualsevol tipus i amb necessitats diverses, etcètera). Fins ara s’ha millorat l’accessibilitat de l’edifici de la Torre dels Enagistes, seu principal del Museu amb la il·luminació dels espais expositius, la uniformitat dels paviments, un espai de joc per als infants a cada sala (a una alçada adequada), s’ha adaptat el taulell de la recepció per a persones amb cadira de rodes, s’han instal·lat i posat en marxa sistemes de bucles d’inducció magnètica per a persones amb pròtesis auditives, els banys s’han fet accessibles a tots els públics, entre moltes altres mesures. Així mateix, també s’han fet intervencions al Molí d’en Fratet i als jaciments arqueològics, amb la instal·lació de panells informatius que contenen accés a vídeos subtitulats i en llenguatge de signes. En aquest sentit, la conservadora i coautora del Pla, María José Rivas, ha assegurat que totes i cadascuna d’aquestes accions tenen per objectiu «com fer el Museu més inclusiu i més accessible».

El Pla inclou també una planificació de les accions i intervencions que es preveuen. Així, per a enguany es preveu, entre d’altres, posar en marxa l’ascensor de l’edifici de la Torre dels Enagistes – amb la col·laboració del Consell de Mallorca-, la creació d’una ruta accessible dins el jardí i la creació de zones de descans durant el recorregut o al pati del Museu.

El Pla d’Accessibilitat continua obert al públic mitjançant l’aportació que pot fer arribar qualsevol ciutadà a través de l’adreça electrònica: publicacionsmuseu@manacor.org.

Són tendència