El nombre d’afectats ascendeix a uns 40 casos i la suma de doblers podria superar els 200.000 euros
Agents de la Policia Nacional, van detenir la setmana passada a tres persones, totes elles de nacionalitat espanyola, per integrar un grup criminal dedicat a cometre estafes. Entre els ara detinguts figuren un home de 37 anys, la seva parella, una dona de 42 anys, així com un tercer home de 42 anys.
Des de principis de l’any 2020 es van detectar operacions fraudulentes que tenien unes característiques en comú, consistint preferentment en la formalització fraudulenta de línies de crèdit amb diferents entitats financeres, en la qual s’utilitzaven dades de terceres persones sense que aquestes tinguessin coneixement d’aquestes operacions.
Una vegada realitzaven els contractes mercantils i obtingut els doblers, dirigien transferències a comptes que el grup criminal manejava i extreia l’efectiu en caixers automàtics. D’igual manera es duien a terme compres per internet, recollint la mercaderia en diferents direccions de la geografia mallorquina.
Modus operandi definit
Durant la recerca es va observar l’existència d’un modus operandi definit i recurrent pel qual, tenint accés a documentació i dades personals de les potencials víctimes, obrien de manera telèmatica comptes bancaris i sol·licitaven línies telefòniques prepagament a nom d’aquestes, per a a continuació tramitar una petició de línia de crèdit/compra finançada a les entitats de crèdit, aportant aquesta documentació obtinguda fraudulentament i una nòmina falsificada, a fi de donar fiança dels ingressos del qual seria el titular del préstec.

Una vegada realitzat aquest tràmit, indicaven que es realitzessin les transferències a un compte que el grup manejava a nom de les víctimes, sense coneixement ni autorització. Després els doblers eren retirats en efectiu en caixers automàtics.
D’igual manera realitzaven compres finançades de manera telemàtica, comanda que s’havia de lliurar en una direcció facilitada, si bé eren recollits pels investigats en la pròpia via pública, després de contactar amb els repartidors a través dels números de telèfon prepagament aportats, perdent així el rastre de la mercaderia.
Ocultació, anonimat i fugida perillosa dels dos principals investigats
Els investigadors van realitzar àrdues gestions per a l’esclariment dels fets, en el qual van aconseguir identificar als principals investigats, tractant-se d’una parella establerta a Mallorca, comprovant com els mateixos havien adoptat una sèrie d’hàbits que els garantia la seva ocultació i anonimat en el seu dia a dia, sense disposar d’un domicili fixe i canviant sovint de vehicle, dificultant d’aquesta manera la seva localització.
De fet, sabien que al principal investigat li constaven sis requisitòries judicials per a la seva detenció i algunes d’elles el seu ingrés a la presó, sense que fins al moment pogués ser localitzat.
En dues ocasions, una al juny de l’any passat i una altra al febrer d’aquest mateix any, quan els dos principals investigats circulaven amb cotxe, en el moment que s’anava a procedir a la detenció, es van donar a la fugida provocant danys en vehicles policials i intent d’atropellament de dos dels agents.
Dades essencials per a cometre les estafes obtinguts del tercer implicat
Els agents van poder comprovar com en les operacions financeres s’aportava documentació falsificada de les víctimes i que existia un denominador en comú de totes elles, que tenien o havien tingut en el passat compte en una mateixa entitat bancària, per la qual cosa els investigadors van sospitar que algú d’aquesta entitat els pogués facilitar les dades i informació necessària per a poder dur a terme l’estafa.
Els investigadors van poder identificar a un empleat, concretament a un director d’una sucursal bancària de Manacor, obtenint indicis i proves que li vinculaven amb els fets.
Aquest tenia accés a documents personals de les víctimes i a més informació d’aquestes, cridant l’atenció que totes elles no tenien domicili en la proximitat de la zona d’influència de la sucursal en la qual treballava. Fins i tot alguns dels perjudicats tenien residència fora de Balears, en ciutats com València o Madrid.
Detencions dels investigats
Finalment, els agents del grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics, després de diversos dispositius de cerca, van procedir a la detenció en la localitat de Sa Pobla, dels dos principals investigats, dimarts passat nou de març, com a presumptes autors de delictes d’estafa, usurpació d’estat civil, falsedat documental, pertinença a grup criminal, delicte contra la seguretat viària, atemptat a l’agent de l’autoritat i danys, intervenint als detinguts doblers en efectiu i una targeta bancària a nom d’una de les víctimes, entre altres efectes.
Tots dos van passar a disposició judicial, decretant-se el seu ingrés a la presó provisional.
Posteriorment els agents van poder localitzar al tercer investigat, el director de l’entitat bancària establerta a la capital del Llevant, procedint a la seva detenció el passat 11 de març, com a presumpte autor de delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, revelació de secrets i pertinença a grup criminal.
El passat dia quinze de març, els agents van dur a terme una entrada i registre en el domicili dels principals investigats, situat a Sa Pobla, on van intervenir nombrosa documentació a nom de les víctimes i altres perjudicats dels quals no es tenia constància.
A més de trenta telèfons mòbils d’alta gamma, alguns d’ells preparats per a la seva venda, rellotges intel·ligents, quatre televisors, set ordinadors portàtils, tauletes, dues plaques fotovoltaiques i altres efectes.
També es va intervenir una maquina lectora de targetes bancàries, una impressora i quaranta targetes blanques llestes per a la seva impressió.
La recerca continua oberta a fi de localitzar a més perjudicats, acreditant fins al moment cent trenta mil euros estafats, si bé atesa la documentació intervinguda en el domicili i la troballa de més víctimes, s’estima que aquest import superarà els dos-cents mil euros.