Connect with us

Comunitat

La pandèmia provoca una caiguda del PIB de Balears del 23,7%

Motivat principalment per l’absència d’activitat turística

L’any 2020 haurà quedat marcat en termes econòmics per les mesures restrictives per evitar l’expansió de la Covid-19, amb una contracció del PIB del 23,7%. Es tracta d’una caiguda molt intensa, sense precedents a la sèrie històrica de l’economia de les illes, que va patir la contracció més intensa en el segon trimestre de l’any, amb un -40,5%, coincidint amb el període de confinament i la paralització de pràcticament tota l’economia de les Illes. La caiguda del PIB balear és més acusada que la de la mitjana nacional (-11%) i molt més accentuada que la de la zona UE-27 (-6,2%).

Així ho ha explicat avui el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, en la presentació de les dades de conjuntura econòmica de les Illes Balears corresponents al quart trimestre de l’any i de balanç de 2020. Pou ha recordat que la caiguda de l’economia en el 2020 ha truncat un període de set anys consecutius de creixement econòmic.

Es tracta d’una caiguda sense precedents a la sèrie històrica de l’economia de les illes

Malgrat les dificultats que ha provocat la pandèmia, Pou ha indicat que el quart trimestre reflecteix ja una millora de l’activitat econòmica comparada amb el trimestre anterior, tot i ser un període on l’activitat turística és molt baixa. En concret, en aquest quart trimestre l’economia balear ha recuperat ritme d’activitat (fins a un 16,3% respecte al trimestre anterior) si bé continua llastrada per la manca d’activitat turística; aquesta recuperació de l’activitat en temporada baixa contrasta amb l’evolució del PIB nacional, que en el quart trimestre puja només 0,4%.

Les Pitiüses ha estat l’indret de Balears més afectat des del punt de vista econòmic

Per Illes, la caiguda ha afectat més a les Pitiüses, i les illes de Mallorca i Menorca s’han situat sota la mitjana de les Illes Balears.

  • Mallorca -22,6%
  • Menorca -23,3%
  • Pitiüses -29,9%

En canvi, per sectors, les activitats agropesquera i de la construcció són les menys perjudicades per l’atudada econòmica:

  • Agropesquer: -8,2%
  • Indústria: -19,4%
  • Construcció -12,3%
  • Serveis -25,2%.

Amb tot, Llorenç Pou ha indicat que per a 2021 l’estimació de creixement del PIB se situarà en el 11,1%, que ha condicionat a la bona evolució del comportament de la pandèmia.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència