Connect with us

Oci i Cultura

“Cal considerar la cultura com un nou sector econòmic emergent que pot beneficiar al poble”

Antoni Bonet, regidor de Cultura d'Artà

Entrevista amb Antoni Bonet, quart tinent de batlia i regidor d’Acció i Promoció Cultural d’Artà

A punt de complir dos anys com a responsable del departament de Cultura de l’Ajuntament d’Artà, Antoni Bonet manté intactes les moltes idees que li agradaria aportar a la política cultural del poble, “sense cap necessitat de voler canviar-ho tot” segons reconeix ell mateix, però que si van encaminades a intentar donar el que considera una nova planificació estratègica a determinats esdeveniments com pugui ser el cas del Cool Days Festival, per posar un exemple. Partidari de les formes de gestió innovadores, convençut de què la cultura ha de ser tinguda en compte com un nou sector econòmic emergent que pot beneficiar al poble i que la cohesió social i la promoció de les arts han d’anar de la mà. La pandèmia ho ha condicionat tot aquests últims mesos.

P.- Quin balanç ens pots fer d’aquest any i mig al capdavant del departament de cultura de l’Ajuntament d’Artà? Quins objectius i prioritats et vas marcar i quins heu pogut executar, quins estan pendents..?

R.: La veritat és que no hem pogut fer massa cosa arran de la pandèmia. Jo no som un polític que vulgui canviar-lo tot, preferesc conservar les coses bones que s’han fet, però encara així sí que tenia una sèrie d’expectatives: reconduir el Cool Days Festival, que sinó sorgeixen contratemps tenim previst poder celebrar-ho el pròxim mes de juny incorporant algunes novetats, i un altre objectiu prioritari és el de potenciar l’assistència de públic al teatre, que és el que estem fent ja des de fa uns mesos, malgrat les circumstàncies del moment. També ens agradaria reconduir el Festival “Sent el Patrimoni” i el Festival Antoni Lliteres de música clàssica, entre d’altres. També el nostre propòsit aquests mesos ha estat i és fer costat a les entitats culturals del poble, no sols en l’àmbit econòmic, sinó que també se sentin acompanyades pel regidor de cultura. Poder atendre les seves necessitats i poder donar-li una resposta en un sentit o un altre.

P.- Quantes entitats culturals hi ha ara mateix a Artà?

R.: Em consta que algunes des de fa un temps han deixat d’estar actives. En el PAM (Pla d’Actuació Municipal), un dels nostres objectius és crear l’associació d’associacions culturals, una espècie de fundació que reguli i servesqui d’eix integrador entre totes les associacions. Tenim una empresa que ens porta tot els compromisos assolits en aquest sentit, es van dividir en 4 anys i cada any hi ha uns objectius a complir.

“En el PAM (Pla d’Actuació Municipal), un dels nostres objectius és crear l’associació d’associacions culturals, una espècie de fundació que reguli i servesqui d’eix integrador entre totes les associacions”

P.- En matèria de cultura que destacaries dins del PAM?

R.: Una d’elles era crear una producció pròpia del teatre, però vaig proposar crear en el seu lloc una Companyia de Teatre Jove, amb una formació a càrrec de professionals que els ensenyarien. I l’altra, donar continuïtat a la Mostra de Teatre Escolar. Cal dir que Artà té “bona salut” quant a produccions, amb un mínim de 5 muntatges teatrals a l’any; amb aquesta iniciativa seríem pioners a les Illes Balears. Aquesta Companyia de Teatre Jove tindria cabuda en altres teatres d’arreu de l’illa i estaria formada per professionals i amateurs i, al mateix temps, donaria projecció de futur a nous talents.

“Es va pensar en un primer moment crear una producció pròpia del Teatre d’Artà, però vaig proposar substituir-ho per una Companyia de Teatre Jove”

Estem treballant en aquesta línia, intentant crear obres el contingut de les quals siguin temes socials que afectin els joves i que arribin a un públic adolescent. Volem incloure en la companyia un percentatge de joves en exclusió social (encara que no m’agrada utilitzar aquesta definició), per a facilitar-los la inclusió a través del teatre i la cultura. Crec que cal dirigir els esforços cap a noves formes de gestió més properes a la ciutadania i a la realitat social. Educació, Cultura i integració poden anar de la mà.

P.- Artà Centre de Creació d’Art Contemporani podria ser el punt de partida d’un espai on unificar les iniciatives culturals?

R.: Aquesta idea va sorgir arran de què ens van regalar una “carretada” de llibres d’art contemporani i vaig pensar que podríem habilitar un espai on els joves (i no tan joves) d’Artà poguessin participar en tallers, activitats, conferències, etc. Començarem per valorar els espais municipals que tenim dins de “Sent el Patrimoni”. Tenim el mercat municipal, que acabam de restaurar; tenim s’Esgleieta, Bellpuig, Na Batlessa, Ses Païsses, Sant Salvador, etc. És a dir, a través de la cultura podem aconseguir que la gent conegui el poble i el seu patrimoni i aprofitar aquests espais per a diferents iniciatives, encara que l’ideal seria disposar d’un espai específic per a desenvolupar les activitats i lluitarem per això pugui arribar a ser així. Tot sector que vulgui enfortir-se necessita crear i tenir espais propis de referència.

“M’agradaria ressaltar que em referesc contínuament als joves, perquè vull cuidar-los i donar-los una oportunitat, ja que són el nostre futur”

Antoni Bonet, regidor de Cultura d'Artà

“A Artà vivim una irrupció de noves inquietuds culturals i creatives per part de gent jove i en diferents àmbits que cal aprofitar i recolzar”, segons el regidor de Cultura, Antoni Bonet.

M’agradaria ressaltar que em referesc contínuament als joves, perquè vull cuidar-los i donar-los una oportunitat, ja que són el nostre futur. No crec que sigui tan catastròfic el que pensa molta gent sobre que els joves només tenen interès pel mòbil i que res els motiva, pens que són molt creatius i que tenen molta iniciativa cultural. A més, al poble d’un temps ençà estem vivim una irrupció de noves inquietuds culturals i creatives per part de gent jove i en diferents àmbits que cal aprofitar i recolzar.

De fet, recentment acabam de condicionar a ses Escoles una sala perquè els grups musicals del poble puguin assajar.

P.- Quin departament de Cultura vas heretar?

R.: Crec que és molt important no donar “carpetada” al que ja havia fet, sinó que hem de mantenir el bo que hi havia, millorar-ho si és possible i desenvolupar noves iniciatives. Esperit de col·laboració amb tots des del primer moment i allunyar la Cultura de qualsevol debat polític. Cal fer política cultural que afavoreixi a tots i evitar els debats polítics que no condueixen a cap part.

“Estem estudiant la possibilitat d’avançar el Cool Days Festival a la primera setmana de juny (si la pandèmia ho permet)”

P.- Heu comentat que teniu intenció de potenciar el Teatre d’Artà. Vos heu plantejat treure al carrer el teatre, com a forma de divulgació i promoció?

R.: Precisament aquesta és una de les qüestions principals de reinventar el Cool Days Festival. Fins ara s’havia celebrat entre els mesos de setembre i octubre i amb un espectacle cada 3 setmanes. Ara volem que sigui quan faci millor temps, estem analitzant i estudiant que sigui la primera setmana de juny (si la pandèmia ho permet), que siguin 4 dies seguits de festival i de 4 o 5 espectacles al dia i que 3 d’ells siguin a peu de carrer.

Volem que el Festival guanyi en visibilitat de cap a l’exterior. Aquest fet podria beneficiar al poble en el seu conjunt, no només des del punt de vista cultural, sinó també des del punt de vista econòmic.

P.-Segons la seva opinió en quina situació es troba la Cultura en general i més ara arran de la crisi sanitària?

Jo particularment tenc la sensació que la cultura, no només arran de la pandèmia si no des de fa ja bastant de temps, està deixada de la mà de Déu. Per exemple, la majoria de practiques esportives disposen d’una pròpia entitat federativa que els permet rebre ajudes i poder canalitzar-les, però en el cas concret de la música, el teatre o la dansa, per anomenar alguns exemples de casos concrets vinculats amb la cultura, no tenen cap mena d’ajuda en aquest sentit, no està reglat, no existeix una federació sobre la qual puguin secundar-se o acollir-se en un moment donat. Crec que és una situació i una necessitat sobre la qual seria interessant és comences a treballar de forma decidida en l’àmbit estatal o també a nivell autonòmic.

Són tendència

© 2022 defrancdigital.com