Connect with us

Comunitat

Primeres construccions d’habitatges a Mallorca amb posidònia oceànica seca com a mètode d’aïllament

Primeres construccions d'habitatges a Mallorca que utilitza posidònia oceànica seca com a mètode d'aïllament

Aquesta iniciativa forma part de les diverses solucions de sistemes constructius alternatius que està emprant l’IBAVI

L’IBAVI ha començat a utilitzar una tècnica de millora ambiental que consisteix en col·locar posidònia oceànica seca com a mètode d’aïllament a una de les obres d’habitatges de protecció oficial, que està duent terme a Palma, concretament al carrer Salvador Espriu.

Aquesta tècnica, pròpia entre d’altres, de la Pitiüsa menor i en desús durant els darrers anys, va ser recuperada de forma pionera per l’IBAVI en la construcció de nous habitatges a l’illa de Formentera l’any 2016, després d’avaluar les seves propietats i de diversos assajos en col·laboració amb el Departament de Física de la UIB, comprovant els excel•lents resultats d’aquesta planta marina com aïllant. Cal recordar a més que la reutilització és el principal mètode de reducció d’emissions de CO₂ posant de manifest els seus avantatges en la millora ambiental però també en conceptes com la salut, la gestió eficient de recursos i la sostenibilitat social.

Ara, l’IBAVI torna a reutilitzar la posidònia seca com aïllament tècnic, en aquest cas, en la construcció de 8 habitatges de protecció oficial que s’estan construint al carrer Salvador Espriu i que es preveu estiguin enllestits a finals d’enguany, destinats a lloguer social.

Per poder fer ús de la posidònia és necessari obtenir els permisos corresponents, ja que es tracta d’una planta protegida

En aquest cas concret, la recollida de la posidònia s’ha efectuat a Cala Gamba, a 11 kilòmetres de les obres. Per poder fer ús d’aquest element és necessari obtenir els permisos corresponents, ja que es tracta d’una planta protegida, així com el posterior assecat exhaustiu del material per tal de poder emprar-lo a les teulades de les noves construccions de manera que pugui actuar d’aïllant. Aquest mètode significa un canvi de model cap a la construcció de habitatges més sostenibles, una fita que l’IBAVI vol aconseguir per assolir edificis cada vegada més eficients, respectuosos i amb un consum energètic quasi nul.

Aquesta iniciativa forma part de les diverses solucions de sistemes constructius alternatius que està emprant l’IBAVI a les seves noves construccions.

Són tendència