Connect with us

Actualitat

Els conservacionistes diuen que el projecte proposat a Portocolom suposarà “una agressió patrimonial”

Entitats conservacionistes diuen que el projecte proposat per al moll de Portocolom suposarà "una agressió patrimonial sense precedents"

Qualifiquen la ‘solució’ plantejada per Ports IB “d’absurd i ple de deficiències greus”

Ports IB ha anunciat aquest dilluns la redacció d’un projecte de conservació i reparació dels greus problemes estructurals que presenten diversos molls del port de Portocolom, després dels últims temporals marítims que han afectat la zona. La reforma proposada suposaria una inversió de més de 400.000 €, segons l’ens portuari. Ho consideren “una actuació necessària pel que fa al manteniment de les infraestructures, que s’ha plantejat conservant els materials i el paisatgisme original tot assegurant la funcionalitat de l’espai portuari i la perpetuació dels seus usos actuals”.

Una vegada coneguda les intencions de Ports IB, les reaccions per part de diferents entitats conservacionistes i defensores del patrimoni no s’han fet esperar. Avui mateix, entitats com Salvem Portocolom , Arca Patrimoni , GOB Mallorca , Terraferida i el Gremi de Margers de Mallorca han demanat a Ports IB la paralització del projecte de reforma plantejat.

Denuncien que “el projecte que havia de servir per ‘rehabilitar’ part de l’antic dic de la primera línia de sa Duana, a banda i banda del Moll Vell, vol aixecar l’empedrat original per posar-hi formigó”. Diuen que “es tractaria d’una agressió patrimonial sense precedents dins el segle XXI”.

Entre altres raons, argumenten que la reforma que hauria proposat Ports IB pretén “substituir part del dic submergit de grans lloses de pedra per formigó. També vol perpetuar una activitat amb maquinària pesant a un lloc inadequat i que l’informe patrimonial no ve signat per cap historiador ni restaurador”.

Les entitats proteccionistes creuen que “l’estudi d’impacte ambiental és insuficient i frega el ridícul dient que no hi ha alternatives al ciment quan el dic actual ha resistit perfectament gairebé dos segles”. També entenen que “el projecte no vol restaurar, just vol substituir” i tampoc aporta “cap Estudi d’Incidència Paisatgística ni de Vulnerabilitat davant el Canvi Climàtic segons marca la Llei d’Impacte Ambiental (llei 12/16)”, entre altres raons.

Són tendència