Els principals danys que seran reparats afecten a la zona de sa Duana, espai que des de fa uns mesos ha estat acordonat per tal d’evitar l’accés de persones
Després dels greus temporals de principis del 2020 que varen afectar de manera considerable al port de Portocolom, els tècnics de PortsIB van detectar importants afeccions estructurals, com esquerdes i moviment dels blocs que conformen els molls del port. Aquestes afeccions revertien especial gravetat en la zona del moll de sa Duana, espai que des de fa uns mesos ha estat acordonat per evitar el perill que suposa per a vianants i usuaris del port la inestabilitat de les infraestructures i la possibilitat de fallida del moll.
Segons destaca una nota de l’Autoritat Portuària, “la fallida d’aquesta zona tindria, sense dubte, importants repercussions en termes de seguretat i conservació de la infraestructura portuària, així com greus conseqüències mediambientals”.
Per aquest motiu, Ports IB ha redactat un projecte de conservació i reparació dels greus problemes estructurals que presenten diversos molls del port de Portocolom i que suposa una inversió de més de 400.000 €. Es tracta d’una actuació necessària pel que fa al manteniment de les infraestructures, que s’ha plantejat conservant els materials i el paisatgisme original tot assegurant la funcionalitat de l’espai portuari i la perpetuació dels seus usos actuals.
Segons ha informat aquest dilluns Ports IB, el projecte d’execució previst , que és públic i es pot consultar a la web, és especialment sensible pel que fa als processos de rehabilitació i restauració dels valors arquitectònics del port.

L’execució del projecte de restauració suposarà una inversió de més de 400.000 euros
Portocolom no està afectat per cap figura de protecció patrimonial autonòmica, Ports IB ha sol·licitat a l’àrea de patrimoni del Consell Insular de Mallorca la possibilitat de rebre assistència per part dels seus tècnics historiadors, arqueòlegs i restauradors durant tota l’execució del projecte. També en aquesta línia i de forma proactiva, des de l’inici el projecte contempla la intervenció d’un arqueòleg especialista en restauració per tal de realitzar un exhaustiu seguiment del desenvolupament de l’actuació així com l’elaboració d’un informe que acrediti la correcta restitució dels molls.
El projecte previst contempla la catalogació i enumeració de cada un dels carreus que actualment conformen els molls, així com el seu desmuntatge pedra per pedra que posteriorment es reposaran, conservant el seu aspecte original.