Connect with us

Opinió

Clam per la llengua i la cultura

Clam per la llengua i la cultura

No espereu que venguin de fora a salvar allò que ens pertany

Dir que la llengua natural de les Illes Balears, català amb característiques particulars, està en perill de desaparèixer, no és cap novetat. La novetat és el grau de feblesa social que està assolint el seu ús. Mai, des de la imposició del castellà per Felip V (1715), el perill no havia estat tan gran.

Sembla que molts de mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs estan renunciant a l’ús de la seva llengua materna, per raons pràctiques, per entendre’s amb persones que han vingut aquí cercant una vida més fàcil i que no mostren gens de respecte vers els costums i la cultura del país que els ha acollit. Avui he de ser així de clar. Cada cop que per comoditat o per submissió colonial, renunciam a utilitzar la llengua dels nostres avantpassats estam pedregant les teulades de l’edifici cultural que ens agombola. Un edifici que ja està prou malmès pels atacs dels invasors de fora i per la desídia i la poca autoestima dels de dedins.

La llengua és la principal eina de la cultura i una cultura pròpia és l’esperit d’un poble. Un poble sense esperit no és res més que una massa informe de gent. No podeu dir que estimau la vostra terra quan, per comoditat, per conveniències momentànies, o per un fals complex d’inferioritat, canviau la llengua en la qual vau aprendre a dir «t’estim». No espereu que venguin de fora a salvar allò que ens pertany, si tampoc, per desgràcia, confieu en els polítics, a aquests només els interessen els vots. Només podem comptar amb nosaltres mateixos, i amb uns poques entitats que, així com poden, malden per salvar el nostre patrimoni cultural; és hora de mostrar on som i qui som. Demà serà massa tard. 

Biel Mestre
Escriptor

Són tendència