Connect with us

Comunitat

Un pacient, afectat de la Covid-19, es traslladat de Menorca a Son Espases amb oxigenació extracorpòria

Un pacient de 58 anys, afectat de la Covid-19 i pneumònia, es traslladat de Menorca a Son Espases amb oxigenació extracorpòria

Va ser necessària la intervenció de tres metges i dues infermeres de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona

El SAMU 061 va coordinar aquest passat dilluns, el trasllat des de Menorca i fins a Son Espases, d’un pacient amb necessitats d’oxigenació extracorpòria. Es tracta d’un home de 58 anys, positiu de la Covid-19 i amb pneumònia bilateral, que va ser traslladat de l’Hospital Mateu Orfila a l’Hospital Son Espases amb un equip mèdic ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) procedent de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

El dispositiu va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU061 de les Illes Balears i es va fer en dues fases: en la primera, un avió ambulància del SAMU 061 va anar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per recollir a l’equip de cinc professionals (tres metges i dues infermeres) que havien d’aplicar la tècnica ECMO al pacient. En aterrar a Menorca es va activar una ambulància COVID i també a l’UME de Menorca per donar suport logístic a l’equip ECMO. Una vegada estabilitzat el pacient, es va iniciar la segona fase amb el trasllat des de l’Hospital Mateu Orfila a l’Hospital Son Espases. Per a la recollida a l’aeroport de Son Sant Joan de Palma es va activar una ambulància COVID i l’equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials. A les 23 hores el pacient arribava a Son Espases en situació estable.

L’ECMO és una tècnica complexa que dóna assistència cardíaca i respiratòria (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden funcionar per si mateixos.

Són tendència