Connect with us

Vist a les xarxes

Demanen que Trump sigui destituït abans del 20 de gener

Demanen que Trump sigui destituït abans del 20 de gener

La situació viscuda en el Capitoli en les últimes hores ha tornat a suscitar el debat sobre la possibilitat d’incapacitar-lo abans d’hora

Després de les escenes caòtiques viscudes aquest dimecres en el Capitoli dels Estats Units, encoratjades per l’encara president, Donald Trump, podrien accelerar els esdeveniments en els pròxims dies i podria ser destituït del càrrec abans de la presa de possessió de Joe Biden, prevista per al 20 de gener.

En aquests termes s’han manifestat en aquestes últimes hores alguns demòcrates del Congrés que han qualificat “d’intolerables” les escenes viscudes durant el procés en què el Congrés havia de certificar la victòria electoral de Biden. L’acte, que havia de ser un tràmit, una cosa cerimonial, es va convertir en un malson i en una garrotada per a l’orgull de tots els nord-americans.

La situació viscuda en el Capitoli en les últimes hores ha tornat a suscitar el debat sobre la possibilitat d’incapacitar al president Trump i evitar possibles riscos en aquests últims tretze dies del seu llarg mandat. La seva indiferència davant la violència, víctimes mortals incloses, i els elogis als assaltants –”vos estim”, els va dir en el vídeo ara esborrat de les xarxes socials- són símptomes de la descompensació emocional i personal que sofreix l’encara president.

Aquesta vegada, a diferència d’altres ocasions, confidents, càrrecs republicans i col·laboradors de la Casa Blanca s’han sumat al debat i han plantejat avançar la data del final del govern de Trump amb mesures dràstiques com la censura,  “l’impeachment” (processament polític) o invocant l’Esmena 25, una acció descartada en altres moments per considerar-se una fantasia. Si això fos així, el vicepresident Mike Pence es faria càrrec de l’executiu fins que el 20 de gener Joe Biden prengui possessió.

Segons diversos mitjans de comunicació dels Estats Units, responsables del Departament d’Estat han començat a alimentar la discussió sobre l’Esmena 25, que estableix la incapacitació del president per raons de salut física o mental. En elles haurien participat càrrecs de la Casa Blanca i d’altres departaments, segons les mateixes fonts. El legislador Charlie Chris, republicà que es va passar als demòcrates, va fer una piulada a Twitter on deia que “l’Esmena 25 permet destituir el president, és el moment de treure’l”. Un altre legislador progressista, Ted Lieu, es va fer ressò d’això i va apel·lar a Pence: “El president està lluny de la realitat, tu ho saps, tots ho sabem”. Li va recordar al vicepresident que l’Esmena 25 existeix “per a situacions com l’actual”.

El balanç dels greus incidents d’aquest dimecres: Han mort quatre persones (tres d’elles en els serveis d’urgències)

La legisladora progressista Ihan Omar va anunciar també a Twitter que estava preparant un esborrany amb articles per a l’impeachment. “No podem permetre que segueixi a la Casa Blanca, és una qüestió per a preservar la República”, va aclarir.

Trump acumula dos mesos sense acceptar el resultat de les urnes. La seva desconnexió de la realitat s’ha accelerat aquestes últimes jornades. La seva crisi personal, a partir de la seva incapacitat per a acceptar la derrota, ha conduït als greus incidents registrats aquest dimecres, en les quals van morir quatre persones (tres d’elles en els serveis d’urgències).

Twitter va decidir ahir a la nit ocultar durant 12 hores les publicacions de Trump. Fins ara s’havia limitat a afegir-hi avisos sobre possible contingut fals. Seguint la posició que ha pres Twitter, els responsables de Facebook, YouTube i Instagram també han decidit bloquejar-li el compte.

Són tendència