D’acord amb l’informe Obsímetres
El darrer informe Obsímetres que elabora l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, i que analitza l’ús de les TIC i el comerç electrònic a les empreses, destaca entre els seus resultats que, en general, hi ha cert estancament quan a la incorporació d’accés a internet tant a les petites com a les micro empreses, amb poques variacions respecte a anys anteriors. No obstant això, la investigació ha trobat que sí hi ha algunes diferències rellevants en com aquestes empreses utilitzen la tecnologia en el seu dia a dia, en funció de la seva dimensió.
Així, s’observa com a les petites empreses (de 10 a 50 treballadors), indicadors com la disponibilitat de pàgina web, són molt superiors als de les micro empreses (menys de 10 treballadors), on només el 20% disposa de web, enfront de aquestes majors on ja són un 81,4%.
Des del 2011, l’OBSI, a través de la Fundació Bit, elabora periòdicament els Obsímetres a partir de les dades obtingudes a l’Enquesta de l’INE sobre ús de les TIC i el comerç electrònic a les empreses, que permeten mesurar el grau de desenvolupament de la societat de la informació a les nostres Illes i establir les mesures i polítiques de desenvolupament necessàries per a millorar la situació de les pimes en matèria de digitalització.
A les Illes, les empreses de més de 10 treballadors que disposen de connexió a internet ha augmentat molt poc respecte a l’any anterior, situant-se en un 97,5%, percentatge molt similar a la mitjana estatal. Per a aquest tipus d’empreses, on trobem més diferències amb la resta de l’estat, és en l’ús d’altres eines com la signatura digital, l’eAdministració, o en l’ús de dispositius IOT (Internet of Things), que es troben a les nostres Illes per sota de la mitjana estatal en 8, 4 i 3 punts respectivament.
Pel que fa al nombre d’empreses amb pàgina web i en l’ús de xarxes socials però, i a diferència del període anterior, les empreses illenques superen la mitjana estatal pel que fa a nombre d’empreses amb pàgina web (81,4%,), i segueixen 10 punts per sobre respecte a l’ús de mitjans socials (73%).
Quan a tipus de connexió i velocitat, és destacable com va guanyant terreny l’alta velocitat, i augmenten cada vegada més les empreses que disposen de fibra òptica (71,8%), enfront de les connexions a través d’ADSL (41,2%). Així mateix, i pel que fa a la velocitat contractada, el panorama ha canviat força aquest últim any, augmentant considerablement la velocitat a la qual es connecten les empreses. Así, han passat de un 44,7% a un 61,5% el nombre d’empreses connectades a 100 Mb / seg, alhora que disminueix d’un 23,4%, a un 8,5% les que es connecten a menys velocitat (30 Mb / seg).
Les micropimes, empreses de menys de 10 treballadors, que suposen un 95% del total de les empreses a Balears, estan en general per sota de la mitjana estatal en tots els indicadors analitzats sobre ús de les TIC
Per a les empreses mitjanes, l’informe també inclou indicadors sobre l’ús de xats per part de les empreses; i encara que aquest no està generalitzat, sí s’observa com es tracta d’una tendència emergent, amb un 8,4% d’empreses que disposa d’un servei de xat pel contacte amb els clients; sigui un xat on una persona contesta als clients (6,3%), o un xatbot o agent virtual que contesta directament als clients (3%).
Les micropimes, empreses de menys de 10 treballadors, que suposen un 95% del total de les empreses a Balears, estan en general per sota de la mitjana estatal en tots els indicadors analitzats sobre ús de les TIC; i aquestes empreses a Balears disposen menys d’ordinador, connexió a internet o sistemes de seguretat; interactuen menys amb l’administració electrònica i compren menys serveis de cloud que a la resta de l’estat. A més, mentre el 28,8% de les empreses a nivell estatal tenen pàgina web, a Balears la xifra és 8 punts inferior (20,8%), molt lluny també de l’ús que es fa en empreses de més de 10 treballadors on està per sobre de l’80%.