Connect with us

Societat

Mª José Moreno: “Estem contínuament innovant, segons la tendència turística i les demandes del sector”

Mª José Moreno: "Estem contínuament innovant segons la tendència turística i les demandes del sector"

Entrevista amb la directora-gerent de l’Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno

L’Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno, és una institució acadèmica de prestigi internacional, especialitzada des de 1964 en la formació de professionals i empresaris de Turisme tant a nivell tècnic com universitari.

Tenen la seva seu a Palma, en ple barri antic de la ciutat, però també compten amb delegacions a Manacor, Menorca i pròximament reprendran l’activitat a Eivissa.

Excel·lència, Qualitat i Eficiència són els seus principis a l’hora de formar als futurs professionals de l’àmbit turístic de Balears. Un sector en plena evolució i ara més que mai arran dels efectes de la pandèmia sanitària. Amb la directora del centre, Maria José Moreno Martín vam estar parlant sobre el present i el futur de l’Escola Universitària i del sector turístic en general.

P.: Per a començar l’entrevista, parla’ns sobre l’EUT Felipe Moreno.

R.: L’EUT té la seu a Palma des de l’any 1964, en el cas del centre Manacor van iniciar l’activitat en la zona del Llevant l’any 1988 i les de Menorca i Eivissa des del 1968, encara que aquest últim es va cedir al Consell d’Eivissa i ara tenim previst tornar a obrir, però la pandèmia ens ho ha retardat tot una mica.

P.: Centrant-nos en el centre de Manacor, s’han fet alguns canvis veritat?

R.: Sí, fa dos anys van decidir ampliar les instal·lacions i afegirem noves especialitats en matèria de Formació Ocupacional, entre elles la de cuina, a més de les quals teníem de Gestió de Pisos i Gestió de Bar i Restaurants. L’aula està equipada amb una cuina industrial (com d’un hotel), quart fred, economat, etc.

P.: Des dels inicis de l’EUT com ha evolucionat respecte a l’oferta que hi ha avui dia?

R.: Sempre ens hem anat adaptant als canvis del mercat. A pesar que el pla d’estudis està delimitat, hem de cenyir-nos al que està marcat, hem anat incorporant novetats segons el moment. Per exemple, fa anys vam introduir en el grau en turisme l’idioma rus, perquè consideram que hi havia demanda o, fa dos anys, afegirem també una nova assignatura: Gestió de Projectes, creada per nosaltres i que no tenen la resta de centres. Podem dir, que som els únics que oferim la possibilitat de formar-se en aquesta matèria i cada vegada compte amb més demanda i que ofereix moltes sortides professionals.

El que sí que fem també és ampliar la formació bàsica amb seminaris, formació complementària, classes extra, xerrades de professionals, entre moltes altres matèries de formació. Això pel que fa al pla d’estudis de les carreres de Turisme i Protocol i Esdeveniments, però en els estudis propis que disposam, estem contínuament innovant segons la tendència turística, amb especial atenció al perfil que demanden les empreses a cada moment.

Mª José Moreno Martín: "Estem contínuament innovant segons la tendència turística i les demandes del sector"

P.: En els últims vint anys què és en el que més ha evolucionat en l’àmbit turístic?

R.: Una de les coses que més han canviat és que abans no havíem de mirar al turista com a “individu”, era el mercat és més massificat i t’ho portaven els touroperadors; ara la compra és més individual, cal conèixer millor el perfil de cada “individu” i què és el que demanda. A més, es compra més per internet i cal vendre experiències i, sobretot, més individualitzades. Per això, és necessari tenir coneixements de Big Data (el turista de cada vegada és més tecnològic), per aquesta raó és important crear activitats atractives, oferir un ventall d’aplicacions, etc.

D’altra banda, també ens hem hagut d’adaptar a la formació en línia i, ara mateix, és el nostre dia a dia.

P.: Com heu viscut aquesta temporada atípica turísticament parlant?

R.: Al principi del confinament va suposar una adaptació vertiginosa, perquè malgrat tenir una aula virtual que hem utilitzat des de fa anys, les circumstàncies de la crisi sanitària ens van obligar a fer videoconferències grupals (tipus Zoom) i era una cosa nova per a nosaltres. Afortunadament vam poder fer una formació intensiva al professorat i al cap de dos dies ja estàvem impartint el 100% de les classes de forma telemàtica. Curiosament, amb aquest sistema, va haver-hi més assistència d’alumnes i major motivació.

Després del confinament hem desdoblegat els grups perquè es pugui mantenir la distància de seguretat i en 3er i 4rt alternen presencial i tele presencial. Cal remarcar que vam fer una gran inversió en so i en cambres perquè la qualitat de les classes fos l’òptima.

P.: Quin és el perfil de l’alumne?

R.: Majoritàriament dones, sobretot en grau en Protocol i Organització d’Esdeveniments. En el cas dels cursos d’especialització hi ha una mica de tot, perquè hi ha molts tipus de cursos (customer service, recepció, revenue management, wedding planner, etc.). Quant a l’edat, en els cursos de grau, la majoria tenen a partir de 18 anys (quan han acabat el batxillerat), però hi ha casos de professionals, que fa uns anys que treballen i decideixen treure’s una titulació.

En el cas de Gestió Turística, que s’imparteix també a Manacor, són alumnes de 4rt d’ESO (16-17 anys) que estan desencantats amb el sistema d’estudis tradicional (batxillerat) o que no troben cap formació professional de grau mitjà de l’àrea turística; nosaltres li oferim la possibilitat de preparar-los amb moltes classes pràctiques per a treballar en infinitat d’àrees del sector turístic (recepció d’hotel, agència de viatges, food and beverage, aeroport, creuers, etc.). La majoria d’ells acaben els estudis tenint feina.

P.: Quina recomanació li faries a una persona del perfil d’alumne que has esmentat perquè decideixe estudiar en l’EUT Felipe Moreno?

R.: A una persona que ha acabat ESO i no vol fer batxillerat o que estudia batxillerat o una formació professional, però no li agrada, tenint en compte que la nostra principal indústria és el turisme, li recomanaria estudiar Gestió Turística, perquè contempla tot el ventall de possibilitats de sortides laborals i només són dos anys. A part dels idiomes en els dos anys (anglès i alemany), el primer any s’estudia tot el relacionat amb hostaleria i restauració, al juny es fan pràctiques; en segon curs, estudien tot el relacionat amb l’àmbit aeroportuari, companyies aèries, rent a cars, agències de viatges, informació turística, etc. i al juny tornen a fer pràctiques relacionades amb el que han estudiat durant el curs. Acaben els estudis sent persones molt versàtils.

Una altra opció, per als quals ja tenen clar que els agrada la restauració o la cuina, estan les certificacions de professionalitat del Govern de les Illes Balears (SEPE), són titulacions oficials, de tres nivells diferents  i són gratuïtes.

“Mentre existeixi un risc, la tendència indica que el turista viatjarà a destins pròxims i nosaltres estem en un enclavament ideal”

P.: Després d’aquesta recès turístic a causa de la crisi sanitària com creu que serà el turisme postcovid?. La situació haurà provocat molts canvis en el sector?

R.: El problema serà que moltes empreses hauran caigut com consequencia de la crisi, però aquelles que hauran aconseguit superar l’actual situació hauran après a ser més flexibles, que s’adaptaran millor a les circumstàncies i sortiran molt més reforçades. Crec que aquesta situació ens ha fet més àgils, amb més capacitat de canviar i reinventar-nos al mateix temps.

Quant als turistes, crec que cercaran destins segurs sanitàriament parlant. Estic segura que hi ha moltes ganes de viatjar.

P.: Creu que els clients decidiran canviar els seus destins arran de la pandèmia?

R.: En les enquestes que s’han fet a escala europea durant la pandèmia, Espanya continuava estant en primer lloc. Cal tenir en compte que no hi ha cap país que se salvi d’aquesta situació, per la qual cosa Espanya està en la mateixa situació que la resta de paisos competidors, però continuam sent els preferits. Mentre existeixi un risc, la tendència indica que es viatjarà a destins pròxims i nosaltres estem en un enclavament ideal: a dues o tres hores de qualsevol país europeu.

P.: Creu que algunes de les mesures preventives que s’han hagut d’aplicar per raons sanitàries (com pugui ser el cas dels aforaments limitats) es mantindran en un futur?

R.: M’agradaria dir que esper que això de les mascaretes no segueixi, però crec que les mostres d’efectivitat és controlarem una mica més. Tindrem més en compte la higiene i, en general, ens convertirà en més cauts. Quant als aforaments, pens que el que sí que es controlarà més és no sobrepassar els aforaments; abans de la pandèmia era habitual que hi hagués més persones de les permeses en els locals, crec que amb la nova normalitat això no serà l’habitual.

“La crisi sanitària ha obert la porta a la creativitat, a reinventar-se. Tot el relacionat amb la tecnologia ha arribat per a quedar-se”

P.: La pandèmia ha provocat noves oportunitats laborals en l’àmbit turístic?

R.: Jo crec que sí, sobretot, ha obert la porta a la creativitat, a reinventar-se. Tot el relacionat amb la tecnologia ha arribat per a quedar-se, venda en línia, fins i tot en les fires i esdeveniments serà una constant que les conferències i les reunions siguin de forma telemàtica. El teletreball també s’està instaurant com una cosa habitual.

P.: Està d’acord amb mi que, si la situació durant el 2021 s’estabilitza, la pròxima temporada d’estiu a les Illes podria arribar a ser ‘històrica’ des del punt de vista turístic?

R.: Totalment d’acord. Aquest darrer estiu el perfil del turista era més jove, amb menys por al risc. Pel que fa a les generacions que no han pogut viatjar enguany, quan puguin fer-ho, estic convençuda que ho faran. Crec que la recuperació econòmica, almenys per a Balears, serà més ràpida del que pensam, en aquest sentit puc dir que som molt optimista. També lament molt la situació que viuen moltes empreses i m’entristeix pensar que moltes d’elles no sobreviuran a la situació.

P.: En l’àmbit hoteler creu que hi haurà una reestructuració important? Hi ha molts agroturismes i hotels en venda ara mateix…

R.: A diferència de la península, els agroturismes viuen en la seva majoria del turisme nacional. En el cas concret de Balears, el client sol ser estranger i enguany no han pogut venir. Com a conseqüència, molts no han pogut subsistir sense obrir. Hauria de ser prioritari que les institucions ajudessin a aquest perfil d’empresari, no amb un ICO, que al cap i a la fi, tard o d’hora, l’has de retornar; sinó amb ajudes que de veritat permetin la subsistència del sector empresarial.

“Crec que la recuperació econòmica, almenys per a Balears, serà més ràpida del que pensam, en aquest sentit puc dir que som molt optimista”

P.: Què opina de les PCR en destí?

R.: Em sembla una mesura molt important i beneficiosa per a tots, és una manera d’establir un corredor segur que garanteixi a la gent que pot venir sense córrer cap risc. A més d’aquesta mesura, hauria de controlar-se més als residents, haurien de fer-nos més proves PCR de les quals ens estan fent.

P.: Vols afegir alguna cosa més, sobre alguna qüestió que no hàgim tractat i consideri oportú fer-ho?

R.: Crec que hem parlat de molts temes, però sí que m’agradaria transmetre als empresaris optimisme, que no deixin de posar en marxa nous projectes. Nosaltres, per exemple, estem posant en marxa un nou projecte a Eivissa de formació ocupacional dual i formació bonificada, com també tenim a Palma i Manacor. Reinventar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies del mercat pot resultar fonamental a l’hora de salvar la situació.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència