Connect with us

Actualitat

Demanen retre un homenatge al darrer equip de govern republicà de Llucmajor

Demanen retre un homenatge al darrer equip de govern republicà de Llucmajor

Més per Llucmajor proposa l’Ajuntament reconegui la vàlua del batle i 4 regidors assassinats o represaliats durant la Guerra Civil

Més per Llucmajor ha presentat una proposta mitjançant la qual reclama que l’Ajuntament de Llucmajor reti homenatge al darrer equip de govern municipal republicà de Llucmajor amb la instal·lació d’una placa en el seu record en el Consistori, que digui:

L’Ajuntament de Llucmajor en homenatge i reconeixement als membres de l’equip de govern Municipal a la Segona República que varen ser assassinats o represaliats durant els anys següents:

Bartomeu Sastre Garau– Batle
Miquel Monserrat Parets- 1r tinent de batle
Julià Lladó Albertí- 3r tinent de batle
Joan Pau Mut Puigserver- Regidor
Joan Miquel Amengual- Regidor

Segons la proposta presentada, la mateixa placa hauria de fer constar també “així com a tots els llucmajorers que varen donar la vida o sofrir represàlies per la llibertat i la democràcia”.

A banda de la placa, Més demana que l’Ajuntament de Llucmajor realitzi una publicació senzilla que inclogui textos explicatius, biografia, fotografies i altre material que es consideri rellevant.

En el seu escrit, que serà elevat al ple ordinari del mes d’octubre de l’Ajuntament de Llucmajor que se celebrarà el pròxim dia 21 d’octubre, la formació argumenta que “és un acte de justícia amb les persones que van patir el drama de la Guerra Civil, l’expulsió del consistori i els càrrecs de responsabilitat dels que van ser elegits per defensar la democràcia, així com el silenci, el menyspreu, l’oblit i les terribles dificultats que van patir els seus parents després. És necessari recordar que sobre cap d’ells va existir cap delicte i que el motiu de la seva persecució va ser únicament la seva afiliació política”.

Quan es va produir el cop d’estat, juliol del 1936, l’equip de govern municipal de Llucmajor estava constituït per Bartomeu Sastre Garau com a batle i Miquel Monserrat Parets, Julià Lladó, Joan Pau Mut i Joan Miquel com a tinents de batlia. Aquest equip de govern sorgeix de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 i de la posterior proclamació de la Segona República Espanyola.

El 20 de juliol de 1936, les forces que donaven suport a la rebel·lió contra la legalitat republicana prengueren el control de Llucmajor i amb ell iniciaren les mesures repressives com la destitució de funcionaris, les primeres detencions dels membres del legítim govern municipal i les persecucions a tot aquell que s’havia significat dins l’esquerra.

Des de Més per Llucmajor també recorden algunes de les iniciatives realitzades al municipi per tal de recuperar i restablir la memòria i la justícia democràtica: retirada de símbols feixistes de la plaça de la Reina Maria Cristina de s’Arenal o de la façana de l’església de Llucmajor, canvis de noms de carrers o l’excavació i recerca de fosses de represaliats com ara les del Pou de s’Àguila i al cementiri de Llucmajor o la declaració de Joan Monserrat Parets com a fill il·lustre.

Són tendència