Connect with us

Actualitat

Descartada com a fossa comuna la zona enjardinada intervinguda al cementeri de Porreres

Descartada com a fossa comuna la zona enjardinada intervinguda al cementeri de Porreres

S’ha localitzat una beina de bala d’arma curta de 9 mm, compatible amb l’època de la repressió franquista

Entre els dies 13 i 22 d’octubre, l’equip tècnic d’ATICS ha dut a terme la segona intervenció al cementiri de Porreres prevista dins el Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil corresponent als anys 2019 i 2020.

En aquesta ocasió s’ha actuat en el primer parterre entrant a l’esquerra del cementiri, que correspon a una zona amb panteons rodejats d’una àrea enjardinada. S’han excavat 5 sondejos, un a cada cantonada i un de central.

Enterraments de la segona meitat del segle XIX

S’han documentat 24 enterraments ordinaris, que corresponen a inhumacions en fossa simple, individuals i la gran majoria en taüt. Pràcticament totes presenten una disposició ordenada i sistematitzada, amb una orientació d’est a oest i amb el cos ben col·locat en decúbit supí i els braços flexionats sobre l’abdomen. Antropològicament, s’ha pogut determinar que aquestes tombes pertanyien a 21 individus adults (6 homes, 7 dones i 8 de sexe indeterminat) i a 3 infantils (de menys de 6 anys). Els materials i els objectes associats a aquestes inhumacions són claus i elements decoratius dels taüts de fusta, resta de la vestimenta (botons, gafets, sabates mallorquines, etc.) i sobretot restes de rosaris amb creus i medalles (de la Verge “La Milagrosa” i de Sant Josep).

Tot aquest material, juntament amb una moneda localitzada en una de les inhumacions, ens apropen a una cronologia de segona meitat del segle XIX o molt al principi del segle XX.

 Així, es pot concloure que, en aquest parterre, només existeixen tombes catòliques, segurament organitzades per famílies i que serien dels primers moments d’ocupació del cementeri de Porreres (a partir de 1830).

Oratori de la Santa Creu

El que sí s’ha trobat és una prova material de la zona dels afusellaments. Gràcies a una prospecció geofísica electromagnètica realitzada al voltant de l’Oratori de la Santa Creu s’ha localitzat una beina de bala d’arma curta de 9 mm, totalment compatible amb l’època dels assassinats.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència