Connect with us

Vist a les xarxes

El ‘cap de fibló’ va afectar al voltant de 300.000 arbres de la Serra de Tramuntana

El 'cap de fibló' a la zona de Banyalbufar va afectar al voltant de 300.000 arbres de la Serra de Tramuntana

El Govern va aprovar sol.licitar a l’Estat la declaració de zona greument afectada per la tempesta del passat 29 d’agost

S’estima que el temporal del passat 29 d’agost, que es va deixar sentir amb força en els municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa, hauria causat danys importants en unes 736 hectàrees d’aquests tres municipis, de les quals gairebé 683 són superfície forestal del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Els danys observats afectarien al voltant de 300.000 arbres.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas; el gerent de l’IBANAT, Joan Ramon; i els batles d’Esporles, Maria Nadal; Banyalbufar, Mateu Ferrà; i Valldemossa, Nadal Torres, ha visitat aquest dimecres les actuacions d’emergència que, aquesta mateixa setmana, s’han iniciat, sota la direcció del Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

La presidenta del Govern ha volgut agrair la predisposició dels ajuntaments afectats a treballar en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i amb la Conselleria d’Administracions Públiques per tal d’avançar el màxim possible la declaració de la zona com a greument afectada, fet que suposarà l’arribada de més ajuts per als afectats.

Ara mateix, es preveuen actuacions urgents s’obre una superfície de 31,47 hectàrees repartides entre el Port des Canonge, la Urbanització Nova Valldemossa i la zona de Son Cabaspre. Les tasques que es duran a terme en el marc d’aquesta actuació d’emergència estan estructurades en tres eixos: seguretat, gestió i avaluació de la recuperació ambiental.

El conseller Miquel Mir ha recalcat que aquesta només és «la primera d’una sèrie d’actuacions que haurem d’executar per a pal·liar els greus danys causats pel temporal», independentment que l’Estat aprovi la declaració de zona greument afectada.

L’extracció d’arbrat abatut dins els hàbitats forestals i la instal·lació de 150 esquers de feromones per a perforadors (Tomicus destruens i Orthotomicus erosus) seran les prioritats dins de l’eix de gestió.

On no sigui possible actuar a curt termini, es duran a terme actuacions per tal de valorar el seu estat al llarg del temps i la possibilitat d’actuació a mitjan i llarg termini.

Són tendència