Connect with us

Vist a les xarxes

Cladera: “La Covid ha provocat la crisi social, econòmica i sanitària més important de les nostres vides”

Cladera: "La Covid ha provocat la crisi social, econòmica i sanitària més important de les nostres vides"

Discurs del primer Debat de Política General de la legislatura en el Consell de Mallorca

Primera jornada del debat de política general del Consell de Mallorca, que s’havia de convocar el passat mes d’abril i es va suspendre per mor de la pandèmia. Avui ha estat el torn de la presidenta, que ha fet un discurs de prop d’una hora, amb la gestió de la crisi de la Covid-19 com a teló de fons.

Catalina Cladera ha refermat la validesa dels Acords de Raixa com a eina per donar resposta als principals reptes que Mallorca afronta: «la cohesió social, la igualtat real, la transició digital i l’ecològica, el suport als municipis i la modernització del mateix Consell». Cladera ha destacat que, a final d’enguany, l’equip de govern del Consell ja haurà estat capaç d’activar el 76 % dels compromisos de l’acord i acomplir-ne una quarta part.

Aquest full de ruta conjunt s’ha vist alterat per les necessitats sobrevingudes que ha causat la pandèmia de la covid-19, que ha comportat la crisi sanitària, social i econòmica «més important de les nostres vides». Cladera ha valorat els serveis públics com el principal bastió per lluitar contra la pandèmia: «necessitam institucions fortes capaces de mobilitzar recursos i posar-los a disposició de la ciutadania», ha afirmat.

En aquest sentit, el Consell de Mallorca ha implementat el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Mallorca «Mallorca Reacciona», una eina en evolució que ha permès mobilitzar més de 100 milions d’euros per posar en marxa més de 70 accions destinades a «protegir persones i empreses, reforçar els municipis i a modernitzar el Consell».

LA GESTIÓ DE LA CRISI SANITÀRIA EN ELS CENTRES DE GENT GRAN DE MALLORCA

Cladera ha defensat les mesures de protecció que s’han adoptat als centres de majors a Mallorca, especialment als de gestió directa de l’IMAS, en els quals la incidència del coronavirus ha estat «més baixa» que en altres residències d’altres territoris de l’Estat. Aquest fet no eximeix el Consell, segons Cladera, d’assumir «la responsabilitat d’inspecció de les residències privades».

En aquest punt, la presidenta del Consell ha destacat els més de 10.000 cribratges fets a centres de tercera edat durant la primera onada de la pandèmia. En la segona campanya de cribratges de l’IMAS, iniciada la setmana passada i feta en col•laboració amb la Creu Roja, ja s’ha aconseguit fer PCR a prop de 1.000 usuaris i treballadors d’onze residències de Mallorca (totes amb resultats negatius), del total de les 6.500 proves previstes. També ha anunciat l’habilitació imminent de centres nous per atendre persones contagiades procedents de residències.

La presidenta del Consell de Mallorca ha aprofitat la seva intervenció per avançar algunes de les polítiques que es duran a terme en els propers mesos, com ara: l’ampliació del Servei Integral d’Atenció a Domicili; l’impuls a les lleis de gent gran, paisatge i Serra de Tramuntana; l’elaboració d’un reglament per als centres de 0-3 anys de caràctes assistencial; i la culminació de la Llei de Consells i el traspàs de competències en ordenació turística.

En la part final del seu discurs, Catalina Cladera també ha fet referència a la batalla pels romaments. Ha lamentat la derogació del Decret Llei impulsat pel Govern central i ha assegurat que és imprescindible alliberar els romanents totals per fer front a la crisi de la Covid-19. Cladera ha reconegut que el Consell de Mallorca ja ha utilitzat 21,5 milions d’euros del superávit del 2019 en la reactivació económica i social de Mallorca.

Els partits de l’oposició han coincidit en qualificar de “discurs poc concret” la intervenció de la presidenta Cladera.

Són tendència