Connect with us

Societat

Com puc saber si tenc la Covid-19, la grip o un refredat comú?

Com puc saber si tenc la Covid-19, la grip o un refredat comú?

Aquests són els trets més característics de cada afecció, segons els experts en Medicina Preventiva i Epidemiologia

A poc a poc anam acostant-nos a l’arribada oficial de la tardor. Un període on les altes temperatures de l’estiu queden enrere i cal preparar-se per a la baixada dels termòmetres, canvis bruscs de temps i els consegüents refredats comuns o bé la grip. Totes aquestes afeccions del tot assimilades durant aquesta època de l’any, enguany coincidiran amb la crisi sanitària que anem sofrint des de finals del passat mes de febrer. D’aquí la pregunta: Com puc saber si he resultat contagiat per la Covid-19, si el malestar que sofresc es deu a la grip o simplement tenc un refredat comú?.

Són molts els experts en Medicina Preventiva i Epidemiologia que aquests dies vénen divulgant consells i recomanacions en aquest sentit. Quins són els trets més característics de cadascuna d’aquestes afeccions ?. De totes tres, la que s’identifica amb més facilitat és el refredat comú.

En un refredat comú, normalment no hi ha febre i el símptoma principal és la congestió nasal i la rinorrea degoteig nasal. De vegades, també pot provocar el llagrimeig i els esternuts.

En el cas de la Covid-19, el degoteig nasal o rinorrea no és un símptoma tan freqüent. És a dir, el coronavirus no acostuma a produir mocs. Els símptomes del coronavirus són més semblants als de la grip que als del refredat. Per això és més complicat diferenciar una patologia de l’altra.

En el cas de la Covid-19, la febre no apareix en tots els casos (al voltant d’un 50%), mentre que en la grip, pràcticament tots els pacients en tindran. També predomina la tos i no tant la congestió nasal o la rinorrea. També són molt típics de la grip i del coronavirus el dolor muscular i la sensació de cansanci.

Els símptomes del coronavirus són més semblants als de la grip que als del refredat

La majoria dels experts mèdics coincideixen a l’hora de dir que un símptoma que podria anar més a favor del diagnòstic de la Covid-19 és la pèrdua de l’olfacte i del gust, ja que en la grip pot aparèixer, però és més infreqüent. En canvi, pel que fa al coronavirus són símptomes molt característics, tot i que només els tenen un 30-40% dels pacients diagnosticats per casos de contagi.

Hi ha tests instantanis de la grip?

Hi ha consultes mèdiques que disposen de tests ràpids del virus de la grip que ofereixen els resultats en deu minuts. Per tant, es podria pensar que si un pacient es presenta amb símptomes que poden fer dubtar al metge –com que no existeix un test ràpid i fiable de la Covid-19–, es podria passar el test de la grip i, si dona negatiu, el més probable és que es tracti d’un contagi.

Els experts també exposen que si surt positiu de grip, aquest fet no descarta que hi pugui haver una coinfecció grip-Covid.

Com a conclusió, la recomanació és que les persones que només tenguin congestió i secreció nasal, el més probable és que sigui un refredat (o fins i tot una al·lèrgia). Tot i això, cal ser prudents perquè els símptomes de la Covid-19 apareixen gradualment i podria ser del primer de molts símptomes de SARS-Cov-2 que apareixeran l’endemà.

La indicació fonamental, en tots els casos, és que davant del primer símptoma d’una d’aquestes tres afeccions, és quedar-se a casa i no sortir fins a la confirmació del diagnostic per anàlisi PCR.

Són tendència