Connect with us

Societat

Comença la recollida de mostres d’ADN de familiars de les víctimes de Son Coletes

El Govern inicia la recollida de mostres d'ADN de familiars de les víctimes de Son Coletes

El Govern fa una crida a les famílies que sospiten que podrien tenir algun familiar enterrat al cementiri de Manacor

La Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, fa una crida a les famílies que sospiten que podrien tenir algun familiar víctima de la repressió franquista enterrat a Son Coletes, i els demana que es posin en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern, a través del correu memoria@sgapm.caib.es o del telèfon 971 17 89 85.

L’objectiu és recopilar la major informació possible sobre familiars de represaliats i represaliades a Son Coletes, una informació que pot resultar cabdal en el procés d’identificació de les 18 víctimes que s’han localitzat en aquesta primera fase d’intervenció del Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

La Direcció General de Memòria Democràtica té localitzats, avui dia, els familiars d’una cinquantena de víctimes que podrien haver estat enterrades a Son Coletes. Una llista inicial, que és fruit de la feina realitzada en col·laboració amb l’associació Memòria de Mallorca, el Comitè de Son Coletes i l’historiador Antoni Tugores, i que s’ha coordinat amb la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears. A tots aquests familiars se’ls aplicarà el protocol d’ADN que ara posarà en marxa l’empresa contractada pel Govern, ATICS.

La crida per localitzar possibles familiars de les víctimes de Son Coletes compta amb la col·laboració del Consell de Mallorca i dels ajuntaments de Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Vilafranca de Bonany, Petra, Algaida, Porreres i Felanitx. Municipis d’on se sospita que procedien algunes de les víctimes enterrades al cementeri de Manacor, convertit en centre de la repressió franquista a Mallorca.

Protocol d’ADN

Una vegada finalitzada les tasques d’excavació i exhumació de les restes òssies de les víctimes, aquests dies l’equip d’especialistes en antropologia física i forense d’ATICS han estat analitzant i estudiant les restes esmentades en el laboratori, ubicat dins les mateixes instal·lacions del cementiri de Son Coletes. D’aquest estudi se n’han d’extreure les característiques físiques i les evidències de les lesions relacionades amb les circumstàncies de la mort de cadascun dels individus localitzats.

La següent fase d’estudi, que s’obri ara, inclou la recollida de totes les dades genètiques dels familiars de les possibles víctimes que varen ser enterrades al cementeri de Son Coletes per tal de creuar-les amb les restes òssies localitzades. S’activa, per tant, el protocol d’ADN de les restes i dels possibles familiars vius, que inclou l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima –com ara antecedents mèdics i clínics.

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com