És una de les conclusions de l’excavació aquàtica que s’ha desenvolupat al jaciment
“El que es coneix com el derelicte de les llumetes de Porto Cristo podria ser un vaixell, de l’època de l’emperador Neró, d’uns trenta metres de llargària i possiblement fet pel fabricant de vaixells Caius Iulius, segons indiquen les tres inscripcions que enguany s’han localitzat a les fustes que encara es conserven al fons submarí de Porto Cristo”, ha explicat l’arqueòleg submarí Javier Rodríguez, que juntament amb Sebastià Munar forma part de l’equip científic que dirigeix les excavacions del jaciment submarí.

“Ens trobam davant una embarcació romana del segle I dC que anava carregada d’àmfores, llumetes, vi, oli i materials d’obra que procedia del sud de la península ibèrica i és l’única excavació arqueològica que estudia un vaixell d’època romana a les Illes Balears”, ha explicat Sebastià Munar. “Hem de ser conscients que els tresors que tenim a les costes del nostre municipi són de tots, és important que els conservem perquè com en aquest cas poden contenir informacions úniques en el món”, comenta la regidora d’Educació i Patrimoni, Catalina Riera. De fet, els arqueòlegs enguany han pogut localitzar la proa de la nau i han trobat una corda del vaixell, de quatre metres, i de la qual només se’n coneix una de semblant en tota la Mediterrània. A més, han pogut recuperar un tall de ganivet i localitzar tres inscripcions amb el nom del fabricant. “Fins ara mai no s’havien trobat tres inscripcions al mateix vaixell romà”. Es pot llegir Caius Iulius i les lletres T, E i S, “unes lletres que poden indicar el lloc on s’ubicava el taller d’on va sortir el vaixell”, ha explicat Javier Rodríguez.
Els arqueòlegs han pogut localitzar la proa de la nau i han trobat una corda del vaixell, de quatre metres, i de la qual només se’n coneix una de semblant en tota la Mediterrània
Durant un mes un equip format per arqueòlegs, restauradors, especialistes en estudis de materials, especialistes en arqueologia naval i alguns voluntaris han fet feina en el fons marí de Porto Cristo. “L’objectiu és seguir amb la investigació d’aquest vaixell de l’antiguitat que realitza l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) i que el Museu de Manacor pugui seguir dessalinitzant, restaurant i museïtzant les importants troballes que sorgeixen d’aquest jaciment submarí de Porto Cristo”, ha explicat la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà.
Els arqueòlegs han destacat que l’arquitectura naval de l’embarcació es troba en molt bon estat de conservació i això possibilita que es faci un estudi acurat de com era aquest vaixell romà. “L’objectiu de les excavacions no és treure el vaixell a la superfície ni tampoc treure moltes peces perquè els objectes han estat uns dos mil anys dins la mar i treure les peces pot posar-les en perill”, explica el codirector de l’excavació Sebastià Munar. Amb tot, les peces amb possibilitats de conservació es dipositen al Museu d’Història de Manacor, “on es dessalinitzen, s’estabilitzen i es restauren perquè puguin durar molts anys a les vitrines i els magatzems del Museu”, afegeix la directora del Museu, Magdalena Salas. Aquest projecte compta amb el finançament del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Manacor.