Na Bàrbara Juan aporta a l’equip la part psicològica i pedagògica del projecte educatiu; l’únic classificat espanyol d’un concurs mundial
T’imagines un software d’intel·ligència artificial capaç d’aconseguir solucionar els problemes educatius del món? Aconseguir que algú aprengui allò que necessita, quan ho necessiti i al seu ritme? Això és el que han desenvolupat un grup de joves espanyols, entre els quals hi ha una manacorina, na Bàrbara Juan.
L’equip format per 18 persones, és l’únic equip espanyol que ha superat la primera fase del concurs mundial IBM Watson AI XPRIZE. Un projecte a escala global que té com a objectiu finançar el desenvolupament de l’invent guanyador. Uns projectes que tenen com a objectiu resoldre el desafiament de com els éssers humans podem col·laborar a través de la tecnologia de l’intel·ligència artificial a solucionar problemes globals.
Na Bàrbara Juan és la peça mallorquina de l’equip i una persona imprescindible en el projecte. Té 27 anys, és de Manacor i fa uns anys va decidir anar a viure a Madrid. Pedagoga i psicòloga, sempre ha mostrat interès pel món de l’educació i l’aprenentatge, i per això, és un luxe per ella poder formar part d’un projecte tan important com aquest
“Estem desenvolupant un software que permeti a ses persones, de qualsevol edat, aprendre el que de veres necessiten aprendre. Ens centrem amb allò que ses persones no saben, què no saben… seria un somni per una pedagoga crear una cosa que pareixia impossible”; explica na Bàrbara amb emoció.
Per aconseguir-ho s’analitzen les emocions, motivacions i interessos de la persona i se li fa una pregunta sobre un contingut del qual la persona no tenia ni idea que existia però que és crucial que aprengui a la seva vida, tot i que ell ni s’ho imagina. A partir d’aquí el guien en el procés d’un aprenentatge; que sense aquesta tecnologia seria impossible, ja que no es reconeixeria com a necessitat.
“Serà molt útil com a recurs per es professors perquè així podran conèixer més dels seus alumnes per exemple, o a països on ses nines no van a escola o a Àfrica perquè segurament els proporcionarà coneixements sobre que necessiten aprendre per sobreviure”; puntualitza la manacorina
El projecte està desenvolupat amb tecnologies d’IBM Watson i Tensor Flow i a la final, que serà l’any 2020 pretenen que el seu sistema es presenti a ell mateix durant una xerrada TED.
El paper de la manacorina és crucial a aquest procès. “Jo estic a sa part d’aprenentatge i proves i allò que faig és dir com ha d’interactuar és sistema amb ses persones, què ha d’aprendre d’ells segons les emocions, motivacions, interessos, etc, per aconseguir el nostre objectiu. És a dir, si volem que el nostre sistema li proposi a sa persona el que necessita aprendre, primer ha de conèixer a la persona al100%. La meva funció és dir al desenvolupador que ha de saber el software de la persona.”
També com a pedagoga posteriorment és l’encarregada de passar-ho als usuaris perquè ho provin i anar millorant la idea.
“La veritat és que ens estem creant moltes expectatives perquè creiem amb el projecte i creiem que pot ser una idea que ajudi a millorar el món, i això és un orgull per a qualsevol persona”; conclou na Bàrbara.
L’equip és completament multidisciplinari, amb perfils que van des de enginyers fins a psicòlegs i format tot per gent jove d’entre 24 i 30 anys, ha rebut el suport de l’ONG Pla Internacional, col·labora en l’assessorament educatiu i ja ha permès, sense guanyar, el desenvolupament d’aquest software en projectes educatius de l’organització a cinc països: Bolívia, Colòmbia, Equador, El Salvador i Hondures.
Amb tot, una demostració més del potencial dels joves i un èxit més per una manacorina prometedora. Sort!