Connect with us

Vist a les xarxes

Un grup d’experts demana una avaluació independent de la crisi de la Covid-19 a Espanya

Lleuger augment del nombre de víctimes mortals per la Covid-19 a l'estat: 430 morts en les últimes 24 hores

Després de més de 300.000 casos, més de 28.000 morts, gairebé 20.000 en residències de majors; un excés de mortalitat de 44.000 persones i més de 50.000 treballadors sanitaris infectats

Les xifres provocades per la crisi sanitària en l’Estat espanyol han portat a una vintena d’experts en salut pública a pensar que els resultats provocats per la crisi sanitària són molt pitjors dels que podien esperar-se. Són xifres que no corresponen amb un dels millors sistema sanitaris i la posició 15 en l’índex de seguretat sanitària mundial.

Després de més de 300.000 casos, més de 28.000 morts, gairebé 20.000 en residències de majors; un excés de mortalitat de 44.000 persones i més de 50.000 treballadors sanitaris infectats, un grup d’experts de diversos organismes i universitats demanen una avaluació independent de la crisi la Covid-19 en el conjunt de l’Estat. La petició s’ha fet formalment a través d’una carta enviada a la revista de medicina The Lancet. Entre els signants d’aquest crit d’alerta es troben investigadors, professors, gestors i epidemiòlegs d’una vintena de centres de recerca i universitats de distints territoris.

“Aquesta avaluació no ha de ser un instrument per a repartir culpes”, adverteixen en el text. Hauria de servir per a “identificar les àrees de salut pública i del sistema sanitari i d’assistència social que necessiten millorar”. I recorden que encara que no sigui una cosa habitual a Espanya, la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha sotmès a aquesta anàlisi independent per a identificar els erros i també ho ha acceptat Suècia.

“Animam al govern espanyol a considerar aquesta avaluació com una oportunitat que podria conduir a una millor preparació per a la pandèmia, per a prevenir morts prematures i construir un sistema sanitari resilient i amb l’evidència científica en la seva base”, conclouen.

Entre els problemes que podrien haver col·laborat en aquesta resposta a l’epidèmia tan lluny dels resultats esperats, els experts citen alguns errors en la preparació davant l’allau de casos: uns sistemes de vigilància epidemiològica deficients –“encara avui no sabem al dia quantes persones estan hospitalitzades”, una escassa capacitat diagnòstica i falta manifesta d’equips de protecció individual (els EPI) al començament de l’embat del coronavirus.

Són tendència