Connect with us

Actualitat

Troben restes de milicians del desembarcament de Bayo sepultats a Son Coletes

Troben restes de milicians del desembarcament de Bayo sepultats a Son Coletes

Es tracta de 6 cossos que presenten vestimenta i objectes de procedència militar

L’equip tècnic d’ATICS continua recollint evidències de la intensa repressió de la qual va ser escenari Manacor després de l’aixecament militar de 1936. Les darreres restes localitzades corroboren l’enterrament a Son Coletes de milicians que formaven part de l’expedició republicana del capità Albert Bayo, que varen partir de Barcelona i que varen desembarcar el 16 d’agost a les costes del Llevant de Mallorca.

Així ho han compartit aquest matí el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado i la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Gemma Domènech en una visita al cementeri de Son Coletes, durant la qual han estat acompanyats del coordinador del segon Pla de Fosses de les Illes Balears, Cesc Busquets.

Una sabata de l’època, amb lleuger taló, que pertany als cossos de dues dones que van ser trobades aquesta setmana.

L’equip tècnic d’ATICS ha localitzat, en les darreres hores, a la tercera síquia en què han intervingut, les restes de 6 cossos, alguns dels quals presenten vestimenta i objectes de procedència militar ―insígnies, sivelles i botes. Per tant, es pot afirmar que es tracta de persones que varen estar lluitant en la primera línia del front al Llevant de Mallorca. La disposició d’aquests cossos també difereix de les restes localitzades en les altres síquies intervingudes. Aquesta tercera síquia presenta menys profunditat que les altres dues i més densitat de restes. Els cossos adopten unes posicions molt forçades, alguns de bocaterrosa, i amb una flexió d’extremitats màxima, amb els cossos molt sobreposats uns damunt dels altres.

Restes de sabata d'home corresponent als últims cossos trobats en el lloc.

Restes de sabata d’home corresponent als últims cossos trobats en el lloc.

Es tracta de persones que varen estar lluitant en la primera línia del front al Llevant de Mallorca

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado i la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Gemma Domènech, acompanyats del batle de Manacor, Miquel Oliver i el coordinador del segon Pla de Fosses de les Illes Balears, Cesc Busquets.

A dia d’avui, les investigacions dels historiadors apunten que a Son Coletes hi podria haver enterrats, com a mínim, una cinquantena de milicians i milicianes de les tropes de Bayo. Segons la informació disponible, hi hauria hagut dos moments d’enterraments massius de milicians a Son Coletes: aquells que varen ser presos la nit del 31 d’agost a l’1 de setembre i, posteriorment, un nombre indeterminat de milicians i milicianes capturats el 4 de setembre a Porto Cristo, sa Coma, rodalies de Manacor, Sant Llorenç i Son Servera.

Són tendència