Connect with us

Societat

Apareixen les primeres restes de dones enterrades en calç viva a Son Coletes

Apareixen les primeres restes de dones enterrades en calç viva a Son Coletes

Ja sumen disset el nombre de cossos de represaliats que han pogut ser recuperats

Les tasques d’exhumació del cementeri de Son Coletes han localitzat, a dia d’avui, les restes de disset cossos de víctimes de la Guerra Civil a partir de l’excavació de tres síquies i dos agrupaments d’ossos, ubicades a la zona 2, a l’oest de la creu de l’antic cementeri.

Així ho ha confirmat aquest migdia la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, acompanyada del secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i del coordinador de les exhumacions, l’arqueòleg Cesc Busquets.

Entre aquestes restes, hi ha els cossos de dues dones, que presenten singularitats específiques en la manera en la qual varen ser enterrades. Les seves restes s’han localitzat cobertes de calç viva. La disposició d’aquests cossos també difereix de la resta, ja que el cap de les dues dones està orientat cap a la creu de l’antic cementiri de Son Coletes, en sentit contrari que la resta de cossos recuperats fins a dia d’avui. Les dues dones estan enterrades juntes, una damunt l’altra. Una d’elles duia un vestit, del qual s’han recuperat botons.

Els arqueòlegs descarten, en aquests moments, que els dos cossos localitzats puguin pertànyer a infermeres de la Creu Roja, milicianes de Bayo

Segons les investigacions dutes a terme per l’historiador Antoni Tugores, a Son Coletes hi ha documentada la desaparició de deu dones, entre les quals es podrien trobar les cinc infermeres de la Creu Roja, milicianes de Bayo. Però aquesta xifra podria ser superior. Els arqueòlegs descarten, en aquests moments, que els dos cossos localitzats puguin pertànyer a aquestes milicianes per raons d’edat i d’indumentària ―en l’última fotografia que es conserva d’elles, les milicianes anaven vestides amb una granota i el braçalet de la Creu Roja.

Les excavacions al cementeri de Son Coletes per part de l’equip tècnic d’ATICS continuen i, amb tota seguretat, s’allargaran uns dies més enllà del 9 d’agost, data inicialment prevista per donar per finalitzada la intervenció.

Les excavacions s’allargaran uns dies més enllà del 9 d’agost, data inicialment prevista per donar per finalitzada la intervenció

Són tendència