Connect with us
L'avanç dels treballs d'exhumació de Son Coletes, permet la troballa de quatre cossos més de represaliats L'avanç dels treballs d'exhumació de Son Coletes, permet la troballa de quatre cossos més de represaliats

Actualitat

Localitzats a la síquia central de Son Coletes quatre cossos més de represaliats

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dissabte el cementiri de Manacor, acompanyada de la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz

L’equip d’arqueòlegs que està desenvolupant les tasques d’exhumació a Son Coletes ha localitzat a la zona oest de la creu de l’antic cementiri tres síquies de 70 centímetres d’amplada i amb dimensions completament diferents a les que s’havien trobat fins ara, corresponents a enterraments del segle XIX.

L’equip ha començat a excavar la síquia central d’aquestes tres i han aparegut, de moment, 4 cossos sobreposats parcialment un damunt l’altre, amb connexió anatòmica (els cossos estan sencers) i en posició primària (en el lloc on els varen dipositar, no han estat traslladats). Un d’ells presenta evidents lesions perimortem a la cara i al crani (lesions produïdes al voltant del moment de la mort). La seva posició forçada ofereix important informació al equip tècnic i suggereix que haurien estat enterrats de forma poc acurada.

Localitzats a la síquia central de Son Coletes quatre cossos més de represaliats

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat avui Son Coletes per conèixer les darreres novetats relacionades amb les tasques d’exhumació que s’estan desenvolupant al cementeri. Ho ha fet acompanyada per la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

Els tècnics confirmen que aquestes restes corresponen a víctimes de la repressió franquista del 1936 tant per la seva disposició dins la síquia com pels objectes que han començat a aparèixer associats als cossos.

Aquesta troballa confirma, a més, les investigacions prèvies tant de recollida de fonts orals com estudis documentals en els quals s’afirma que a Son Coletes les víctimes del 1936 varen ser enterrades dins de síquies al voltant de la creu de l’antic cementiri. També posa de relleu que la neteja realitzada entre el 1946 i 1953 per construir el nou cementiri no va ser exhaustiva.

Un dels cossos trobats presenta evidents lesions perimortem a la cara i al crani. La seva posició forçada ofereix important informació al equip tècnic i suggereix que haurien estat enterrats de forma poc acurada

Els treballs continuen a l’espera de si es localitzen més restes a les altres dues síquies.

Localitzats a la síquia central de Son Coletes quatre cossos més de represaliats

Precisament, aquest dissabte la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat el cementiri per conèixer les darreres novetats relacionades amb les tasques d’exhumació. Ho ha fet acompanyada per la Ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro; el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado; el batle de Manacor, Miquel Oliver; i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera.

Fotos: J.S.

Són tendència