Connect with us

Actualitat

Localitzades a Son Coletes restes òssies que correspondrien a víctimes de la Guerra Civil

Localitzades a Son Coletes restes òssies que correspondrien a víctimes de la Guerra Civil

L’equip d’arqueòlegs ha trobat dues agrupacions de restes d’ossos, una bala de 9 mil·límetres i altres peces de vestimenta habituals de la dècada dels anys 30

Després de dotze dies d’excavacions, l’equip d’arqueòlegs que treballa en les tasques d’exhumació del cementiri de Son Coletes ha localitzat restes òssies que correspondrien a víctimes de la Guerra Civil.

Així ho ha confirmat avui capvespre la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, acompanyada del secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, i el batle de Manacor, Miquel Oliver.

Tal com ha explicat el cap d’arqueologia de l’empresa ATICS, Cesc Busquets, aquestes restes han estat localitzades a l’oest de la creu de l’antic cementiri de Son Coletes, d’on se sospita que partien les síquies on es varen enterrar els represaliats.

La distribució de les restes indica que podrien haver estat emmagatzemades dins bosses o sacs, després d’haver estat abocades durant les obres de construcció del nou cementiri de Son Coletes entre els anys 1947 i 1953. Aquestes restes s’han localitzat a una fondària de 2,50 metres sobre el nivell actual.

Dins d’aquesta agrupació de restes òssies s’han localitzat altres elements que confirmarien la hipòtesi que varen ser fruit del conflicte bèl·lic. La prova més determinant és la troballa d’una bala de 9 mil·límetres, utilitzada de manera habitual pels escamots falangistes. La bala presenta restes de teixit de vestimenta, amb la qual cosa va ser disparada.

També s’han localitzat restes de vestimenta pròpia del anys 30, com és un gafet – tancament de la cintura d’un pantaló-, un botó de nacre, una corretja amb sivella de ferro, un fragment d’un rellotge de butxaca i una sabata de cuir amb sola pneumàtica.

També s’han localitzat restes de vestimenta pròpia del anys 30, com és un gafet – tancament de la cintura d’un pantaló-, un botó de nacre, una corretja amb sivella de ferro, un fragment d’un rellotge de butxaca i una sabata de cuir amb sola pneumàtica.

La prova més determinant és la troballa d’una bala de 9 mil·límetres, utilitzada de manera habitual pels escamots falangistes. La bala presenta restes de teixit de vestimenta, amb la qual cosa va ser disparada

Totes aquestes restes ens situen en el primer quart de segle XX, quan a Son Coletes varen tenir lloc els episodis de repressió franquista.

L’equip d’arqueòlegs continua en aquests moments amb l’estudi de les restes localitzades i la seva delimitació.

Més enllà d’aquestes darreres troballes, fins a dia d’avui, els arqueòlegs d’ATICS han excavat nou sepultures amb un total de deu individus, que s’atribueixen a enterraments efectuats al llarg del segle XIX. S’ha pogut descartar que siguin restes de víctimes de la pesta bubònica de 1820. Estan pendents d’excavar una dotzena de tombes més.

Les troballes han tingut lloc aquest matí i el capvespre els responsables i polítics i els tècnics han oferit els resultats als mitjans informatius. El fet ha provocat molta expectació en el cementeri de Manacor.

També s’han localitzat restes de vestimenta pròpia del anys 30, com és un gafet – tancament de la cintura d’un pantaló-, un botó de nacre, una corretja amb sivella de ferro, un fragment d’un rellotge de butxaca i una sabata de cuir amb sola pneumàtica

Són tendència