Connect with us

Opinió

Els Borbons i els doblers

Els Borbons i els doblers

En això d’arreplegar, sempre han estat uns artistes

Crec que a hores d’ara ja no es pot dubtar que la crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19 passarà a la història com una gran catàstrofe de caràcter mundial. De qualsevol manera sempre hi ha gent que fins i tot d’una hecatombe d’aquesta magnitud en treu profit. M’estic referint a la casa reial espanyola en general i a Felip VI de Borbó en particular. Jo som dels que pensam que el monarca de l’estat espanyol aprofità la pandèmia i el confinament per anunciar que renunciava a l’herència del seu pare (encara no sabem a què va renunciar), per tal que les malifetes del seu progenitor, i les conseqüències que el podien afectar a ell mateix, romanguessin amagades o difuminades. També va anunciar, pel mes de març, que retirava l’assignació de 194.232 euros anuals que Joan Carles rebia com a rei emèrit. El que no va dir Felip de Borbó és que aquesta quantitat no es retornaria a les arques comunes de l’estat, que és d’on havia sortit. No. Aquesta bella quantitat d’euros (poca cosa per a un Borbó, però molt per a les classes mitjanes que estan sota el seu regit) anirà directament a la caixa de la família reial, és a dir a les seves pròpies butxaques. En això d’arreplegar doblers, els Borbons sempre han estat uns artistes.

Hem tingut la sort que a Anglaterra i a Suïssa, la justícia i la premsa no és tan blana com la d’aquí quan es tracta de tocar temes relacionats amb la monarquia borbònica. Per això ens hem pogut assabentar de moltes coses que d’altra manera aquí haurien quedat tapades per a sempre. Qui hauria pogut pensar que la reina Sofia, tan discreta ella, podria estar acumulant una fortuna personal escandalosa.

Tampoc es parla del sou que cobra Leonor de Borbó Ortiz, una nina en edat escolar que des de l’any 2014 està cobrant 149.376 € a l’any, de doblers públics, només per esser la filla major de Felip de Borbó i Letizia Ortiz. Això, ja resultava indignant que es va instaurar tal privilegi, ara, quan estam entrant en la crisi econòmica més gran que ha conegut la humanitat, resulta un insult i una befa per a qualsevol persona que intenti guanyar-se honradament la supervivència.

Biel Mestre
Escriptor

Són tendència