Connect with us
Els tècnics creuen que la reforma del cementiri de Manacor, en la dècada dels 50, podria haver fet desaparèixer la major part dels cossos dels represaliats Els tècnics creuen que la reforma del cementiri de Manacor, en la dècada dels 50, podria haver fet desaparèixer la major part dels cossos dels represaliats

Societat

Els tècnics sospiten que la reforma del cementiri de Manacor, en la dècada dels 50, podria haver fet desaparèixer els cossos dels represaliats

La primera fase ha permès localitzar la base de la creu que hi havia al centre de l’antic cementeri de Son Coletes

La primera fase de l’excavació de la fossa de Son Coletes, a Manacor, ha permès trobar la base de la creu que hi havia al centre de l’antic cementeri, i que entorn d’ella van ser enterrades nombroses víctimes de la pesta bubònica de l’any 1820. Segons totes les fonts orals consultades i les aportacions fetes per part dels historiadors, en aquest mateix indret també podrien haver estat sepultades les persones assassinades durant la Guerra Civil de l’any 1936. De fet, aquests dies han estat trobats a pocs metres de l’esmentada creu fins a 8 cossos, però tots ells pertanyen a les conseqüències de la pandèmia d’aquell temps. Respecte als cossos de centenars de represaliats pel franquisme, motiu de l’actuació que s’està duent a terme, de moment cap resultat satisfactori.

En la imatge, la creu, que ha estat trobada aquesta setmana, que establia l’epicentre de l’antic cementiri.

Segons Cesc Busquets, tècnic en patrimoni cultural i arqueologia d’ATICS, coordinador general de l’actuació d’aquests dies a Manacor, “la localització de la creu de l’antic cementiri era un dels objectius d’aquesta primera actuació. Ara la prioritat és intentar trobar alguna resta, o fins i tot alguna de les síquies on podrien haver estat enterrats els cossos de les víctimes del 36″. Però, enmig de totes aquestes expectatives, també hi ha temors. I és que, segons Busquets, “podria donar-se el cas que localitzàssim alguna d’aquestes síquies, però sense restes humanes”. Aquest supòsit, segons la informació recollida a mesura que s’ha anat avançant en les tasques d’excavació, és que la reforma del cementiri de Manacor, que es va dur a terme entre els anys 1947 i 1953, podria haver fet desaparèixer la major part dels cossos dels represaliats que estan sent cercats. Una sospita que a mesura que avancin les actuacions ens trauran de dubtes.

S’han trobat diverses restes dels enterraments de les víctimes de la pesta bubònica de l’any 1820.

UN ‘ESPAI PER LA MEMÒRIA’

Els regidors de l’Ajuntament de Manacor, Joan Gaià i Sebastià Llodrà, conversant amb Cesc Busquets, coordinador de les tasques a Son Coletes.

Pendents dels avanços de les tasques d’exhumació, el regidor de l’Ajuntament de Manacor, Sebastià Llodrà, ha comentat aquest dijous la possibilitat que sigui aixecat un ‘Espai per la memòria’ en el mateix indret on s’han duit a terme les tabors de la primera fase del projecte. Una possibilitat, pendent de madurar, però que en principi comptaria amb el vistiplau de l’Ajuntament de Manacor, per tal que quedi constància per sempre de les històriques actuacions d’aquests dies al marge dels resultats finals.

Són tendència