És una de les majors fosses de la Guerra Civil existents a les Illes
El pròxim dimarts, 14 de juliol, l’empresa ATICS iniciarà la intervenció al cementeri de Son Coletes de Manacor, inclosa dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears. Una actuació que es preveu que s’allargui fins el 9 d’agost i que cerca localitzar restes de les fosses de les víctimes de la repressió franquista a l’antic cementeri de Son Coletes.
Així ho han anunciat avui la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, durant un acte informatiu per a familiars i veïnats celebrat al Centre Cívic de Cales de Mallorca, al qual ha assistit el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, el batle de Manacor, Miquel Oliver, l’historiador Antoni Tugores i representants de l’associació Memòria de Mallorca i del Comitè de Son Coletes.

Així ho han anunciat aquest dissabte la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro i el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, durant un acte informatiu per a familiars i veïnats celebrat al Centre Cívic de Cales de Mallorca.
“Son Coletes és una intervenció molt esperada”, ha reconegut el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, “és un dels indrets de major repressió franquista de l’illa de Mallorca. Sabem que varen ser nombroses les execucions i enterraments que s’hi varen produir amb la major impunitat i brutalitat. Les associacions memorialistes s’han encarregat de lluitar contra la desmemòria i ara és el torn del compromís polític de les institucions. Hem de ser prudents, però esgotarem totes les possibilitats de trobar les restes d’aquestes fosses”.
Segons l’historiador Antoni Tugores en el Mapa de les fosses comunes de Mallorca, a partir del 17 d’agost de 1936, a Manacor, els organismes franquistes iniciaren una repressió sistemàtica i execucions al cementeri municipal del Pla de Son Mas. A partir del 24 d’agost, aquestes execucions i enterraments varen ser traslladats a Son Coletes per poder disposar d’un espai allunyat del nucli urbà. Entre finals d’agost i setembre de 1936 Son Coletes va ser escenari de grans execucions, no només de víctimes manacorines o mallorquines, sinó que “potser el nombre més important de víctimes enterrades en aquell lloc es degui a les captures de presoners de les tropes de Bayo”, indica Tugores.