Connect with us

Actualitat

Un projecte pilot permetrà conèixer el capital natural marí de la Reserva Marina de Llevant

Un projecte pilot permetrà conèixer el capital natural marí de la Reserva Marina de Llevant

El desenvolupament de l’estudi durarà 1 any i disposa d’un pressupost de 60.000 €

El conjunt d’hàbitats i espècies marines –el nostre capital natural– generen béns i serveis per a la nostra societat. Alguns d’ells, com el peix o el turisme, són visibles i es poden calcular fàcilment; uns altres, com la sensació de benestar o disfrutar-ho, són més abstractes i difícils de mesurar. La comptabilitat de capital natural permet visibilitzar la relació que existeix entre el medi natural, l’economia i el benestar humà; i facilita la presa de decisions per part de governs i empreses per a una millor conservació del nostre patrimoni natural.

L’objectiu del projecte és avaluar la contribució de la Reserva Marina d’interès pesquer del Llevant a l’economia local i regional, a través de les activitats pesqueres tradicionals i les activitats d’oci relacionades amb el medi marí i costaner, entre altres. Es pretén mesurar l’extensió, l’estat i el valor dels béns i serveis de la reserva marina i identificar als seus beneficiaris. Un altre dels propòsits del projecte és oferir dades sobre els beneficis que s’obtenen (i podrien obtenir-se) a partir de la inversió en la recuperació d’hàbitats marins degradats i la conservació de la biodiversitat marina balear. En última instància, el projecte vol visibilitzar la importància de conservar els ecosistemes marins de la reserva perquè els beneficis que generen puguin sostenir-se en el futur.

La Fundació Marilles, com a coordinadora de les accions a Balears del projecte Interreg, destinarà 60.000 € per a realitzar l’estudi. L’empresa Ecoacsa elaborarà el sistema de comptabilitat del capital natural i una guia per a l’aplicació d’aquest sistema a altres AMP —amb el suport de la consultora britànica Eftec. El Centre Balear de Biologia Aplicada (CBBA) durà a terme el treball de camp, que consistirà en la recol·lecció d’informació i percepció dels actors locals.

“El medi marí ens aporta múltiples beneficis: des del peix que mengam, a gaudir de banyar-se i bussejar en la mar. Com més conservem el mitjà, més beneficis obtenim. Les àrees marines protegides són una excel·lent eina per a garantir múltiples beneficis, però sovint no som conscients de tot el que aporten a la nostra economia i societat”, segons Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència