Connect with us

Actualitat

La crisi del coronavirus dispara les sol·licituds d’ajuda per pagar despeses bàsiques a Santanyí

La crisi del coronavirus dispara les sol·licituds d'ajuda per pagar despeses bàsiques a Santanyí

El departament de Serveis Socials de l’Ajuntament ha tramitat més de 500 expedients en gairebé quatre mesos

La crisi sanitària i econòmica provocada pel coronavirus ha fet trontollar el funcionament de la societat a tots els nivells, i lògicament el municipi de Santanyí no ha estat una excepció. El Departament de Serveis Socials ha estat la punta de llança perquè tothom tingués les seves necessitats vitals cobertes, segons ha informat el mateix Consistori. En gairebé quatre mesos, els Serveis Socials del municipi ha tramitat més de 500 expedients. La gran majoria per tramitar ajudes per l’adquisició de productes bàsics i aliments per a famílies i llars on l’aturada completa dels motors econòmics havia tallat totes les fonts d’ingressos.

Tal com ha explicat el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santanyí, Antoni Matas, “des del primer moment vàrem tenir clar que el nostre departament havia de posar tots els esforços possibles per atendre a la ciutadania. Ha estat setmanes i mesos molt difícils, perquè els casos no es podien acumular; havíem de ser eficients i rigorosos perquè eren molts els qui no podien accedir a productes bàsics. Només en vals de compra d’aliments hem repartit ajudes per valor de més de 60.000 euros. I estam parlant de rebuts per compres a supermercats per valor de 30, 40, 50 o 60 euros; són centenars de casos i situacions de primera necessitat”.
En total i fins a l’entrada en l’última fase de la desescalada, s’han superat els 60.580 en ajudes per comprar productes bàsics. Però no ha estat l’única feina que s’ha desenvolupat des de Serveis Socials de Santanyí. Durant aquest temps, a més d’incrementar i agilitzar la concessió d’ajudes, també s’ha contactat amb les persones i famílies en situació de vulnerabilitat amb les quals ja s’estava actuant.

En total i fins a l’entrada en l’última fase de la desescalada, s’han superat els 60.580 en ajudes per comprar productes bàsics

A més, també s’ha hagut d’atendre a noves demandes, i fer el seguiment de famílies que són especialment vulnerables en moment de crisi, com les víctimes de violència de gènere, famílies amb problemes relacionals, persones majors que viuen soles… Així, pel que fa al col·lectiu de persones majors s’ha realitzat un esforç important per oferir recursos en l’àmbit municipal donant suport a les famílies que amb anterioritat estaven ateses en el centre de dia. També s’ha atès els casos amb urgència, per a la incorporació al Servei d’Ajuda a Domicili Municipal i Teleassistència, donant suport a les famílies que tenien o tenen dificultats per a l’atenció en aquest moment dels seus familiars grans o dependents.

El treball dels tècnics de Serveis Socials compta amb el suport, durant aquestes setmanes, d’1 auxiliar administratiu de turisme i una notificadora a Cala d’Or i una notificadora a Santanyí reforçant, l’atenció telefònica i realitzant tasques derivades de la continuïtat dels expedients. A Cala d’or s’ha incorporat un tècnic diplomat en Treball Social i a Santanyí, la Mediadora Intercultural ha atès l’encomana de funcions com a Treballadora Social, així i tot, el nombre de demandes i expedients iniciats és molt superior al que correspondria a la ràtio de cada professional.

Des de l’entrada en l’anomenada nova normalitat dia 21 de juny, Serveis Socials comença a atendre presencialment, i reprèn la prestació per sol·licitar la resta d’ajudes que es contempla la normativa municipal per a residents al terme. Es tracta de les ajudes per despeses de manteniment de la llar (llum, aigua, reparacions, etc.), de medicaments i pròtesis, de desplaçaments, ajudes escolars…
La batlessa de Santanyí, Maria Pons, s’ha mostrat molt agraïda al departament de Serveis Socials han fet un gran esforç per atendre encara millor i a més gent durant aquests temps de crisi. “Tenim la sort de comptar amb un gran equip, sense ells no hauria estat possible arribar a tantes famílies com ho hem fet”, segons ha declarat la batlessa.

Són tendència