Connect with us

Comunitat

Els preu de la llet, el sucre, els cigrons o el pa moreno, no ha variat durant l’estat d’alarma

Campos vol saber qui és capaç d'elaborar el millor pa negre de Mallorca

Segons el setè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària

El setè informe publicat per l’Observatori de Preus de la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha centrat l’anàlisi en el comportament dels preus d’alguns productes bàsics durant l’estat d’alarma per la COVID-19. S’ha analitzat el preu de la llet, el sucre, els cigrons i el pa moreno. El preu d’aquests productes a les botigues de proximitat no han variat durant el període analitzat (març, abril i juny). Per exemple, el preu de la llet local s’ha mantingut entre els 0,93, 0,95 i 0,97 euros/litre, mentre que la de fora s’ha venut a 0,62 euros/litre durant tot el període analitzat. El sucre s’ha mantingut tot el temps en els 0,93 euros/quilo; i els cigrons, entre els 2,70 i els 2,74 euros/quilo. Finalment, pel que fa al pa moreno, d’un quilo, el preu de venda al públic ha estat de 2,62 euros/quilo.

Pel que fa a les grans superfícies, sí que s’ha detectat la volatilitat dels preus, en alguns casos, lligada a la manca d’existències d’un producte en concret. Per exemple, en el cas de la llet, l’observatori diferencia la local de la de fora, i la local s’ha venut més cara que la de fora. La llet que s’ha agafat de referència, en ambdós casos, és un litre de llet UHT sencera. Així, per exemple, la local s’ha venut a 0,80, 0,76, 0,87, 0,81, 0,84 euros/litre, etc. durant el període. Així i tot, no s’han detectat augments de preu considerables (a principi de la crisi estava a 0,80 euros/litre), tot i l’augment de l’oferta que ha existit per mor del tancament del sector de la restauració i l’hostaleria per la COVID-19.

En el cas del pa moreno i del sucre, s’ha observat una constància en el preu; i en el cas dels cigrons, també s’ha detectat aquesta tendència. Durant els primers dies de l’estat d’alarma, es varen detectar diversos dies d’absència o de poques existències d’aquest llegum.

Són tendència